Kdo je Radek Bajgar? Režisér Teroristky vystudoval medicínu

Po celovečerním debutu se snímkem Teorie tygra se režisér a scénárista Radek Bajgar pustil netradičním způsobem do zpracování současné společenské atmosféry ve filmu Teroristka. Co vlastně víme o Radkovi Bajgarovi, jehož Teorie tygra byla dvakrát nominovaná na Českého lva?

Televize nad lékařstvím

Bajgar vystudoval všeobecné lékařství na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně, přičemž se oboru věnoval až do roku 1989, kdy mu bylo 27 let. Poté však přišla změna, která definovala jeho další směřování.

Od roku 1990 totiž působil jako reportér v časopisu Reflex, ve kterém se stal později i šéfredaktorem. V té době však studoval i dokumentární tvorbu na pražské FAMU, což mu později otevřelo dveře do televize. Nastoupil totiž do TV Nova, kde se podílel na pořadech jako Na vlastní oči nebo Občanské judo.

Zdroj: CinemArt.cz

K filmu přes televizi

V komerční televizi se posléze podílel i na výrobě seriálů jako Ulice, Dokonalý svět, Soukromé pasti či Expozitura. V roce 2011 si Bajgar natočil podle vlastního scénáře televizní film Villa Faber, o kterém však ví jen málokdo. Pozornost se mu podařilo upoutat až prvním celovečerním snímkem Teorie tygra, který natočil v roce 2016.

Komediální drama s Jiřím Bartoškou v hlavní roli sice navštívilo v kinech 386 tisíc diváků, nicméně Bajgar si udělal na tomto projektu jméno. Snímek získal dvě nominace na cenu Český lev (nejlepší herec v hlavní roli – Jiří Bartoška, nejlepší herečka v hlavní roli – Eliška Balzerová). Možná i proto dostal šanci natočit podle vlastního scénáře již zmíněnou Teroristku, která přijde do kin už 4. dubna.