Ms. Marvel: (Ne)normální (2018) – Příjemný, nijak výjimečný dětský komiks

Dnes se v rámci našeho „nepravidelně pravidelného“ Komiksového okénka podíváme vcelku výjimečně na dětský komiks. Je jím v zahraničí vychvalovaná superhrdinská série Ms. Marvel. Nutno dodat, že její vydání u nás s sebou přineslo i kapku hořkých příchutí…

No a co že je na tomto docela příjemném komiksu tak kontroverzní? Tedy zejména v našich luzích a hájích? Hlavní hrdinka je muslimka. To je prosím celé. Celý počin není nikterak tendenční, ani čtenářské cílovce, pro kterou je určen – tedy dospívajícím dětem (ideálně dívkám) vůbec nic nepodsouvá. Nebo je to tak rafinované, že jsem při čtení nic nezaznamenal. Pracuje se tu jen s motivem odlišné víry, se kterou se mladá hrdinka potýká, protože to s sebou nese přirozeně plynoucí odlišnosti, omezení a mírné nepochopení od ostatních vrstevníků, neb ji to ještě více odlišuje a vyčleňuje z kolektivu.

Nabízí se tedy otázka, proč by něco takového mělo vadit v komiksovém světě Marvelu, kde jsou postavy nejen různých ras pozemských, ale i mimozemských, různých barev i tvarů od chodícího stromu Groota a jeho přítele – mývala Rocketa (jejich komiksovou sérii si na webu v recenzích taky rozebíráme), a takto by šlo pokračovat dlouho. Samozřejmě se nabízí ono otřepané rčení, že kdo chce psa bíti, hůl si vždy najde. U Ms. Marvel to zřejmě platí poměrně silně. A to až tak, že se musela diskuze na profilu díla na tuzemské komiksové databázi ComicsDB promazávat… Kdyby dílo opravdu bylo ideologické, neřeknu ani popel. Ale ono není.

Je otázkou, zda tato nálepka komiksu prospěje, nebo jej může potopit. Každopádně za sebe mohu říci, že se nejedná o kdovíjak přelomové, nebo jedinečné dílo. Z prvního booku soudím, že půjde o docela obyčejnou, milou a lehce nadprůměrnou teen sérii o začínající superhrdince. Nic světoborného, ale čte se to popravdě docela příjemně. V kombinaci se zvláštní, nikoli vyloženě ošklivou kresbou to vcelku dobře funguje a odsýpá. Jen mi přišlo trochu podivné, že proporce a vůbec vzhled některých postav byly místy značně rozhozené, zvlášť když jednou z nejvýraznějších schopností nové Ms. Marvel je, že umí měnit tvar těla. Což pak v tomto kontrastu trochu zaniká.

Až na odlišné prostředí jde o tradiční, hezky civilní superhrdinský originový příběh se zajímavými prvky a dobře napsanými dialogy. Hlavní hrdinku je snadné si oblíbit, stejně jako ostatní vedlejší postavy. Vše tu funguje docela dobře. Kamala sice působí lehce genericky, ale to se může oklepat v dalších částech. Jako seznámení a představení nové řady to funguje dobře. Navíc schopnosti, která tato superhrdinka má, jsou docela netradiční a zajímavé. Totéž se dá říci o jejích prvních záporácích a jisté lince, která tímto příběhem začíná. Puberťácké útrapy tu tak střídá první akce a celkem povedené vtipy, zakořeněné v marvelovském universu (nepraktičnost starých kostýmů superhrdinek, apod.).

Verdikt

Ms. Marvel: (Ne)normální je docela obyčejným dětským komiksem s tradičními vyprávěcími prvky a hrdinkou z jiného kulturního prostředí. Přesto nejde o nějakou agitku, ale o klasický „marvelovský“ příběh o prostém hrdinovi, který zničehonic přišel k velké moci, jež s sebou nese i velkou odpovědnost. Klasický „spider-manovský“ mustr Kamale Khanové sedí a myslím si, že jde o vcelku povedenou sérii. I přesto, že postava si vlastně vypůjčila starší identitu Carol Denversové, jež je nyní známa jako Captain Marvel, dává to vlastně v příběhu smysl, neb jde o Kamalin vzor. Trochu zvláštní je samotný způsob, jakým hrdinka přišla ke svým zvláštním schopnostem, které se teprve učí poznávat a ovládat (ale to snad bude v budoucnu trochu osvětleno). I přesto, že se jedná o rozjezd řady a seznámení se s postavami, rozhodně by komiksu neuškodilo trochu víc akce. To zachraňuje hlavně druhá půle, kde se děj slušně hýbe kupředu. Tak po typicky otevřeném konci uvidíme snad v další knize, které rozhodně dám šanci.

Komiks u nás v krásné úpravě a pevné vazbě vydala v roce 2018 Crew ve spolupráci s nakladatelstvím Paseka (jimž děkujeme za poskytnutí recenzního výtisku) a nutno dodat, že opravdu dostal nadstandartní péči, která je u Paseky docela obvyklá – tedy slušivý kabátek a kvalitní tisk. Pokud si tento komiks pořídíte a přečtete, rozhodně jej nezapomeňte ohodnotit na ComicsDB. Zakoupit si jej se slevou, stejně jako ostatní komiksy, recenzované na stránkách našeho magazínu, můžete zde.

  • Ms. Marvel: (Ne)normální
  • USA, 144 stran, u nás vydala Crew a Paseka v roce 2018
  • Scénář: G. Willow Wilson
  • Kresba: Adrian Alphona
  • Vydání: 1.
  • Vazba: pevná vazba
  • Formát: 170 x 216 mm
  • Tisk: barevný
  • Překlad: Anna Křivánková
  • Žánr: akční, dětský, superhrdinský