Komiks: Rocket: Tahání za ocas (2018) – Pokračování méně hravé, než předchůdce

Ano, přesně tak. V dnešním Komiksovém okénku se podíváme na další dobrodružství možná nesourodé, ale o to populárnější dvojky; mývala Rocketa a humanoidního stromu jménem Groot (inu, kdo by je neznal). Tito dva patrně nejpopulárnější členové Strážců galaxie nás i tentokrát provedou řadou malebných příhod. První díl byla taková roztomilá a hravá „blbinka,“ která ale přesto měla něco do sebe. Dostojí tomu i druhý svazek?

Už úvodem, jakož i titulkem se sluší říci bez většího napínání, že ano. Ačkoli je rozhodně slabší, než ten předchozí. Děj je rozdělen do menších epizod a za sebe mohu říci, že vážně postrádá nějakou hlavní linku, která by se knihou táhla. Ten patrně nejzajímavější příběh se nese ve znamení záchrany Groota, kterému hrozí smrt. Tentokrát úplná, protože jej postihne cosi, po čem už nemůže z úlomku vyrůst. Je zajímavé sledovat rozdíly mezi filmovým zpracováním a komiksem, protože zatímco ve filmu bylo režisérem a scénáristou Jamesem Gunnem potvrzeno, že Groot v prvních Strážcích galaxie není ten samý Groot, jako ten v druhém díle, ale jeho syn, a navíc roste poměrně dlouho, v tomto komiksovém zpracování nejen, že je to ten samý, ale z pouhé třísky vyroste do plné velikosti během minut. To jen takové srovnání. Tak či tak musí Rocket na nehostinné, sněhovou pustinou pokryté planetě získat jistý předmět, aby svého kamaráda a parťáka zachránil. Ačkoli je tento mýval vykreslován takřka jako bezohledný antihrdina, podobně jako ve filmech je schopen se v určitých chvílích zachovat jako dobrák. Zvlášť když jde o Groota.

O to se opírá další příběh, jenž se odehrává v alternativní budoucnosti, kde se Groot přidal k Avengers, kteří na něm jakožto na jedinečné formě života dělali pokusy, což se drobet zvrtlo a z Groota se stala obří, svět pustošící nestvůra. Tehdy Nejmocnější hrdinové světa rozhodnou, že monstrum dokáže přivést k rozumu jedině jeho dávný přítel. Tato linka má docela hezkou myšlenku, a jelikož se odehrává v budoucnosti, spatříme i starší verze oblíbených hrdinů, což je určitě zajímavé, jen na rozdíl od toho příběhu, kde Rocket hledá lék pro Groota, není zcela využitý, což je škoda.

Pak je tu ještě dějový motiv, který byl přítomný i v knize Chlupatý a nebezpečný, a sice Rocketovo pátrání po vlastním původu a rase, což jej docela silně definuje i jako osobnost (dá třeba přednost vodítku před zaplacením dluhů, což má následek v podobě vězení) a patrně se s tímto ještě bude v dalších částech série. Za sebe mohu říci, že mi tu trochu chyběla ona hravost, přítomná v prvním díle, který byl dle mého mnohem nápaditější a celkově zábavnější. Žádný tolik výrazný moment, jako bylo třeba Grootovo vypravování, útěk z věznice (na úchvatné dvojstránce), celkově správně střelené tempo a zápletka, či výpravně barvité prostředí a galaktické honičky, tu zkrátka není. Tedy ne v takové míře. Ba ani zábavné vedlejší postavy tu nyní tolik nejsou. Jako by tvůrci trochu upustili od kreativity, což je obrovská škoda. Protože potenciál pro něco víc, než dětskou oddychovku, tu byl a v této knize zůstává nenaplněn. Snad příště.

Verdikt

Rocket: Tahání za ocas je stále docela povedenou vedlejší sérií, nicméně ničím víc. Zatímco první kniha skýtala docela příjemné a hravé překvapení, ta druhá ztrácí dech a postrádá mnohé. Stále sice nespadá do průměru, ale blíží se mu takřka na dosah. Nezbývá tedy než doufat, že další svazky přinesou podstatně svěžejší a povedenější čtení, protože tahle série má nakročeno být mnohem lepší, než dosud je. Zatím je jen místy dětská, místy dospělejší, neucelená, nenáročná a vlastně docela fajn. Pokud vám toto stačí, zklamáni oním skoro „rosomákovsky“ agresivním mývalem Rocketem a jeho „prkenným“ kamarádem Grootem rozhodně nebudete. Přes vzájemnou chemii a celkové sympatie k postavám si jeden říká, zda je Rocket opravdu takovým tahounem, aby zvládl vlastní komikovou řadu. Po této knize mám trošku pochyby. Kresba se naopak povedla a skutečně mě baví i jako určitý protipól k běžnému mainstreamu. Zrovna tak alternativní obálky. Ale ty jsou zajímavé skoro u každého komiksu, který u nás Crew vydává. Nu, tak uvidíme, jak to s Rocketem bude v pokračování. Ocenil bych hlavně celistvější příběh…

Pokud si tento komiks přečtete, rozhodně jej nezapomeňte ohodnotit na ComicsDB. Dílo Rocket: Tahání za ocas u nás vyšlo v roce 2018 pod hlavičkou nakladatelství Crew, jemuž děkujeme za poskytnutí recenzního výtisku. Zakoupit jej za zvýhodněnou cenu můžete zde.

  • Rocket #02: Tahání za ocas
  • USA, 136 stran, u nás vydala Crew v roce 2018
  • Scénář: Skottie Young
  • Kresba: Filipe Andrade, Jake Parker
  • Vydání: 1.
  • Vazba: paperback
  • Formát: 170 x 260 mm
  • Tisk: barevný
  • Překlad: Jiří Pavlovský
  • Žánr: akční, superhrdinský
PŘEHLED RECENZE
Tomáš Lesk
65 %
Předchozí článekUpgrade: Technika dává na frak přírodě
Další článekKristen Stewart, Naomi Scott a Ella Balinska jako Charlieho andílci
Tomáš Lesk
Jsem pisálek, snílek, knižní a filmový skoro-všežrout se slabostí pro tvorbu Quentina Tarantina, mimo jiné pak pro seriál Doctor Who. Mám zarytou nenávist vůči béčkovým slasherům a špatně použité třaslavé kameře. Ve volném čase píšu o filmech, komiksech a knihách, čtu a zírám.