Upgrade: Technika dává na frak přírodě

Lidé mají rádi techniku. Vždycky tomu tak bylo a vždycky tomu tak bude. Touto obsesí někdy už za hranou sledovala řada děl napříč kinematografií, literaturou či videohrami. Upgrade sleduje nepříliš vzdálenou budoucnost, kdy všichni spoléhají na nejrůznější syntetické vymoženosti na úkor přirozenosti.

Nedaleká budoucnost. Lidé si pořizují jedno vylepšení za druhým, díky kterým posouvají hranice svých možností. Mnohdy nebudou ani muset hnout prstem. Gracey Trace je jiný než většina jeho okolí. Odmítá umělá vylepšení a  moderním vynálezům nevěří. To se však jednoho dne změní. Při střetu s partou sadistických agresorů přijde o život jeho přítelkyně a hlavní hrdina málem skončí na vozíku. Ovšem je zde řešení – kamarád mu nabídne vylepšení, které mu napraví poškozenou míchu. Experimentální zařízení zvané STEM však toho nabízí mnohem více. Z Graceyho udělá pořádnou mlátičku ovládající bojové umění. A udatný rek využije nové schopnosti k jedinému – pomstě.

Režie a scénáře se chopil Leigh Whannel. Ten se prorazil v Hollywoodu především svou rolí scénáristy. Jeho nejznámějšími počiny jsou některé díly řeznické série Saw. Ty se kromě originálních smrtících pastí vyznačují především nebývalou syrovou brutalitou. A podle ukázek nepůjde ani Upgrade daleko pro potoky krve. Hlavní role se zhostil Logan Marshall- Green. Dvojník Toma Hardyho má ve svém CV již pár filmových drobných zářezů (Prometheus, Spider-man: Homecoming), ale na životní roli stále čeká.

A koho Upgrade pobaví? Zaprvé fanoušky sci-fi. Pohled do nepříliš vzdálené budoucnosti a nejrůznější vymoženosti stvořené k našemu většímu pohodli. Zkrátka milovníci tohoto žánru si přijdou na své, alespoň do určité míry. Druhá rovina potěší všechny, kdo si libují především v akci a dynamice. Film je především o cestě za odplatou a jako takový nabídne nespočet bojových scén, zde okořeněných technologickými hračkami. Protagonisté nebudou mluvit však jen skrze pěsti, ale i zbraně. Nechybět tak nebudou ani přestřelky. Jak již bylo zmíněno, libovat si budou především diváci se silnějším žaludkem. Syrovost a brutalita nebudou chybět, krev tu bude stříkat na všechny strany.

Pokud si poslední prázdninové letní dny budete chtít užít někde v chládku, Upgrade bude skvělou variantou. Do kin totiž dorazí 30. srpna 2018.