Komiks: Rocket: Chlupatý a nebezpečný (2017) – Oddychová jízda s dvěma milovanými Strážci galaxie

S úspěchem filmových Strážců galaxie se samozřejmě vyskytla značná poptávka po jejich komiksových dobrodružstvích. A jelikož filmy z MCU jsou oblíbené i u nás, rozhodlo se tuzemské nakladatelství Crew začít vydávat nejen jejich komiksovou týmovou řadu, ale i spin off točící se okolo mývala (na tohle oslovení pozor, nesnáší ho) Rocketa a Groota. A ten jsem upřednostnil v rámci  našeho Komiksového okénka. Protože se na první pohled jedná o skvělou oddychovku a méně brutální alternativu kupříkladu k Deadpoolovi (který je ale rovněž výborný). Rocket na první pohled zaujme velice barevnou a hravou kresbou, korunovanou citem pro detail a očividným a všudypřítomným nadšením.

Jednoduše řečeno, kdo se chce bavit a dostat pokud možno to, co zná z filmů, jde o volbu přesně pro něj. V opačném případě vás tento počin spíše zklame. Zejména na hlavní zápletku, která je celkem naivní a ohraná, se tu zas tak velký důraz neklade. Nicméně i tak funguje dobře a k Rocketovi, s jehož charakterem se zde přece jen musí nějak pracovat, velmi dobře sedí. Ačkoli tento komiks vyšel již nějakou dobu po prvním dílu filmových Strážců galaxie a v mnohém se jim přizpůsobil a vychází z nich (hlavně vzhledem a chováním postav, které byly do té doby od filmu celkem odlišné, a dále pak odlehčeností a celkovou humornou nadsázkou), nebojí se jít trochu víc na dřeň samotnému Rocketovi.

Rocket je zkrátka typický drsňák, jenž si s sebou nese své šrámy a problémy, které dusí hluboko uvnitř a bojí se je dát najevo. Tak, jak jej ostatně známe z filmů, je víceméně vyobrazován i zde. Ještě větší důraz je zde ovšem kladen na otázku záhadnosti jeho původu, jakož i na to, že je pravděpodobně poslední (nebo jediný) svého druhu. Když jsou mu tedy připsány zločiny někoho, kdo vypadá úplně stejně jako on, ba co víc, dokonce to vypadá, že jeho hlavní záměr je Rocketa zlikvidovat, je na výsost jasné, že tohle bude zatraceně osobní. A ono nepřekvapivě opravdu je. Připočítejme k tomu ještě Rocketovy zhrzené bývalky, které se ho rovněž rozhodly zabít, a máme tu parádní vesmírnou béčkovou jízdu se vším všudy. Náš mýval (pardon, hrdina) si prostě na nic nehraje a za to jej prostě nejde než milovat. Představuje přesně ten archetyp hrdiny, který je sympatický a není těžké se s jeho chmurami sžít.

Co je při četbě tohoto dílka navýsost zřejmé, se nikdo nesnaží zakrývat. Tvůrci zkrátka dělají spotřební mainstreamový komiks a dobře o tom vědí. To jim ale v nejmenším nebrání v tom, aby s postavami pracovali a dali jim přesně ten potrhlý prostor, který potřebují. Nejde tak o dílo vynucené, nýbrž takové, které obstojí i samo o sobě a je natolik zábavné a zároveň přístupné, že jej zkrátka můžete číst jak bez hlubší znalosti filmového vesmíru, tak bez většího povědomí o universu komiksovém, byť se tu nějaká ta narážka či Easter egg rovněž najde. Pracuje se tu s fungujícím fiktivním universem, takže ačkoli jde o sólové dobrodružství, můžete se těšit i na epizodické setkání s ostatními Strážci galaxie, planetou Egem (v komiksovém světě je otcem Petera Quilla někdo jiný), setkáme se i s mluvícím psem Cosmem (ten se ve filmu jen nakrátko objevil), ba dokonce se tu mihne i Deadpool a Rocket si neodpustí nějakou tu narážku na něj.

Jakkoli jsou jak příběh samotný, tak i závěrečné odhalení záporáka nesmírně béčkové, potrhlý drive a vůbec cesta k cíli je natolik zábavná, že to prostě Rocketovi a jeho parťákovi jednoduše odpustíte. Velký plus vidím i v nápaditosti prostředí, lodí, zbraní, a vůbec celé barevné stylizaci, jakož i ve vedlejších postavách. Zde bych zejména u jedné, která Rocketovi pomáhá na jeho útěku, velmi rád viděl v češtině nějaké vlastní dobrodružství či větší úlohu v dalších dílech. Jde o Macho Gomeze, mimozemského žoldáka, který se poprvé objevil v Deadpoolově sólové komiksové řadě, přičemž ani tady rozhodně není do počtu. Velmi povedenou vsuvkou byla i historka vyprávěná pouze Grootem (překvapivě zábavná), tedy jeho slovy a z jeho pohledu. Celkově zkrátka člověk nemůže než ocenit hravost a nápaditost celého komiksu, která výborně vyvrcholila kupříkladu v momentě, kdy Rocket s Grootem prchají z vesmírného vězení a jejich útěku byla věnována úchvatná dvojstránka, kde můžete kousek po kousku sledovat cestu obou postav a udělat si jasnou postavu, jak to proběhlo.

Verdikt

Tohle je zkrátka perfektní definice toho, jak má vypadat spin off a povedená sólovka. Rocket: Chlupatý a nebezpečný nejen že funguje sám o sobě, ale je i perfektní volbou pro ty, co nemají moc načteno, líbily se jim filmy a chtěli by se o svých oblíbených postavách dovědět o něco víc. Ostatně právě těmto čtenářům je komiks určen, ačkoli nenásilně buduje půdu pro pokračování (na která se těším) a je především neskutečně zábavnou taškařicí, která se čte jednoduše sama. Pokud tedy chcete sáhnout po nějaké oddechovce, jež se nese přesně v duchu Strážců galaxie, tohle je nejlepší možná volba. A jelikož Crew chystá pokračování (což je jedině dobře), máme tu vedle již stávajících hlavních Strážců galaxie od scénáristy Bendise výbornou vedlejší řadu, která má už ve svém počátku slušný potenciál stát se zábavnou, vyvíjející se stálicí, jež si bere to nejlepší z obou světů (tedy jak komiksového, tak filmového), a přetváří to v nenáročný, ale o to zábavnější funkční celek. A takový počin nelze než vítat a kvitovat.

Pokud si tento komiks přečtete, rozhodně jej nezapomeňte ohodnotit na ComicsDB. Dílo Rocket: Chlupatý a nebezpečný u nás vyšlo v roce 2017 pod hlavičkou nakladatelství Crew, jemuž děkujeme za poskytnutí recenzního výtisku. Zakoupit jej za zvýhodněnou cenu můžete zde.

  • Rocket #01: Chlupatý a nebezpečný
  • USA, 144 stran, u nás vydala Crew v roce 2017
  • Scénář: Skottie Young
  • Kresba: Jake Parker, Skottie Young
  • Vydání: 1.
  • Vazba: paperback
  • Formát: 170×255 mm
  • Tisk: barevný
  • Překlad: Jiří Pavlovský
  • Žánr: akční, superhrdinský