Jubilejní dvacátý ročník Festivalu francouzského filmu míří do českých měst

Je podzim, takže s filmovými festivaly se opět, minimálně v Praze, roztrhl pytel. Dalším v pořadí je Festival francouzského filmu, který letos oslaví již kulaté dvacáté narozeniny. V Praze a dalších městech se usídlí od 22. do 29.11.

Jak již je tomu zvykem, přehlídka s sebou přinese plejádu filmů, které, jste-li milovníci filmů, by neměly uniknout vašemu radaru. Snímky budou uváděny v několika sekcích. Šestnáct snímků bude uvedeno v předpremiérách, dále nás čeká soutěžní Výběr české kritiky, krátké filmy, filmové hity a oficiální výběr z Cannes 2011-2016.

Speciální pozornost a pocta bude letos věnována režiséru Jean-Pierre Melvilleovi, významnému francouzskému tvůrci. V rámci festivalu bude promítáno šest jeho filmů včetně Práskače (1962) s Jean-Paul Belmondem či Osudového kruhu (1970) s Alainem Delonem.

Předpremiérově bude na festivalu možné zhlédnout kupříkladu snímek Bratři Lumiérové soustřeďující se na vynálezce kinematografu, film Gauguin v hlavní roli s Vincentem Casselem mapující období umělcova života, jež strávil na Tahiti, nebo Happy End oslavovaného režiséra Michaela Hanekeho, kde se v roli ústřední postavy představí výborná Isabelle Huppert. Ve stejné sekci se také objevují dva filmy s oblíbenou Francouzkou Marion Cotillard – Ismaelovy přízraky a Rock’n Roll, či Polibek od Beatrice s ikonou nejen francouzského filmu Catherine Deneuve.

Filmové hity s sebou přinesou vítěze letošního Be2Can 120 BPM, nový film Francois Ozona Dvojitý milenec či snímek Dokud nás svatba nerozdělí od tvůrců všemi chválených Nedotknutelných.

V rámci výběru z Cannes si budou diváci moci připomenout to nejlepší z tohoto festivalu z let 2011-2016. Promítána bude například Láska od režiséra výše zmíněného Happy Endu, Michaela Hanekeho, Je to jen konec světa Xaviera Dolana nebo Život Adéle.

Festival nabízí vyžití i mimo kinosály. Návštěvníci mohou zajít na výstavu Gaumont 120 let kinematografie. Gaumont existuje od samých počátků kinematografie a za oněch 120 let obsáhnul všechny oblasti filmového průmyslu od produkce, přes distribuci až po provozování kinosálů. Výstava představí exponáty, které již byly vystaveny v Paříži a v Asii. Vstup je volný a veřejnost se bude moci prostřednictvím úryvků z filmů a plakátů vydat na putování dějinami kinematografie. Především jde o výstavu o kinematografii samotné. Výstava se bude konat v Galerii 35 a bude doprovázena promítáním  dvouhodinového filmu Gaumont Passionnément s 250 filmovými ukázkami.

Společně s Prahou probíhá festival také v Brně, Ostravě, Českých Budějovicích a Hradci Králové. Více informací je k nalezení na stránkách festivalu.