Víkendové tržby: Ani dva nováčci neohrozili mocného Thora

Snímky Táta je doma 2 a Vražda v Orient expresu se pokusily oslabit výkon hravé marvelovky, ale Thor i navzdory této nováčkovské snaze poměrně snadno obhájil první místo v žebříčku tržeb.

  1. místo – Thor: Ragnarok: 56,6 milionů, 2. týden v žebříčku
  2. místo – Táta je doma 2: 30 milionů, novinka
  3. místo – Vražda v Orient expresu: 28,2 milionů, novinka
  4. místo – Matky na tahu o Vánocích: 11,5 milionů, 2. týden v žebříčku
  5. místo – Jigsaw: 3,4 milionů, 3. týden v žebříčku
  6. místo – Boo 2! A Madea Halloween: 2 milionů, 4. týden v žebříčku
  7. místo – Geostorm: Globální nebezpečí: 1,5 milionů, 4. týden v žebříčku
  8. místo – Blade Runner 2049: 1,4 milionů, 6. týden v žebříčku
  9. místo – Všechno nejhorší: 2,7 milionů, 5. týden v žebříčku
  10. místo – Lady Bird: 1,3 milionů, 2. týden v žebříčku

Celých 650 milionů – taková je prozatímní celosvětová bilance komiksárny Thor: Ragnarok. V pořadí sedmnáctá marvelovka baví prakticky všude, kde jsou postavené kinosály a nevypadá to, že by ztrácela dech. Třetí „samostatné“ dobrodružství plavovlasého superhrdiny zažilo ve svém druhém víkendu sympatický 54% pokles tržeb (což je o nějakých 6 % lepší výkon, než je žánrový průměr) a nadcházející konkurenční Liga spravedlnosti bude mít co dělat, aby se za týden dva k těmto číslům vůbec přiblížila.

Marvel je prostě těžká váhová kategorie, kterou moc studií nechce vyzývat na přímý souboj, ale několik odvážlivců se tento týden přece jenom našlo. Komedie Táta je doma 2 s trochu přesluhujícími hereckými esy typu Mark Wahlberg, Will Ferrell nebo Mel Gibson obsadila s třiceti miliony druhou příčku a je to nejspíš o něco slabší výsledek, než v jaký studio Paramount doufalo. Dva roky stará jednička otevřela o osm mega lépe, a pokud se nepředvede zbytek světa, tak se Táta ještě hodně nadře, aby se dostal do bezpečných černých čísel.

Třetí flek bere další novinka a to očekávaná detektivka Vražda v Orient expresu. Slavné dílo z pera spisovatelky Agathy Christie se dočkalo dalšího filmového zpracování, ve kterém se sešla jména jako Johnny Depp, Daisy Ridley, Michelle Pfeiffer, Penélope Cruz, Willem Dafoe, Judi Dench či Kenneth Branagh (ten si střihl hlavní roli detektiva Poirota a ujal se též režie) a nutno říct, že šlo o otvírák v rámci očekávání. Přes 28 milionů se sice nemusí na první pohled zdát jako nějaké terno, ale nezapomínejme, že film byl pořízen za střízlivých 55 milionů a vypadá to, že především ve zbytku světa si najde věrné diváky. Dílu jistě pomohly i vesměs pozitivní divácké ohlasy a odborné recenze. Na trvalku konce kalendářního roku to ale nejspíš nevypadá.