TOP 6: Nejlepší animáky za rok 2018

Viděli jste všechny nejlepší animáky minulého roku?

Coco

Coco je na první pohled docela obyčejnou pohádkou, jakých bývá v kině víc než dost. Nicméně krom zajímavého prostředí a mytologie okolo smrti je v určitých momentech až překvapivě jímavý a možná i proto si získal Oscara za nejlepší animovaný film. Byť je možná trošičku nadhodnocený, stále vyčnívá nad většinu animované produkce a může se směle postavit vedle hitů typu Ledové království, Zootropolis, či Kubo a kouzelný meč. (trailer ZDE)

Grinch

Zelený mužíček, který nenávidí Vánoce, se poprvé objevil v knize od Dr. Seusse. Filmová studia natočila krátký kreslený film, který je v Americe velice populární. Je dokonce oblíbenější než hraná verze s Jimem Carreym, která však zase vede u nás. Universal Pictures minulý rok přišlo s další, tentokrát kreslenou verzí. Rozmrzelému Grinchi propůjčil hlas britský herec Benedict Cumberbatch a příběh tvůrci pozměnili, aby se přiblížil menším dětem. Naštěstí to ale není natolik dětské, že by se u toho nepobavil i dospělý. Ve snímku najdete spoustu vtipných scén, u kterých se srdečně zasmějete a i nové postavy, například Soba, jenž si vás okamžitě získá. Film vás navíc hezky navnadí na Vánoce a animace se tvůrcům opravdu povedla na jedničku. (trailer ZDE)

Králíček Petr

Nezbedný králíček, který nosí modrý kabátek a říká si Petr, se na filmová plátna dostal minulý rok v březnu. Hlas mu propůjčil britský moderátor James Corden a ve filmu bojoval proti Domhnallu Gleesonovi, který zase bojoval o srdce Rose Byrne. Postava z knižní předlohy od Beatrix Potterové dělá naschvály svému novému sousedovi, který jim nedovolí jíst zeleninu ze své zahrady. Hašteření, souboje a vtipné scénky jsou stěžejní stránkou celého filmu. Veškerá zvířata vypadají navíc díky efektům velmi věrohodně. Takže i když má příběh pár nudných částí, si užijete skvělou podívanou. (trailer ZDE)

Psí ostrov

Filmy Wese Andersona mají svéráznou poetiku a hřejivé feel-good momenty míchají s černým humorem. Přístup ideální pro animovaný film o přátelství dítěte a toulavého psa s hlasem Bryana Cranstona. V blízké budoucnosti se Japonsko natolik bojí nakažlivé nemoci, přenášené psy, že celé toto plemeno vysadí na pustý ostrov plný odpadu. Život jedné psí smečky naruší příchod japonského chlapce, hledajícího ztraceného mazlíčka. Film sledujeme ve dvou paralelních linkách, které úzce souvisejí. Zatímco jedna je v podstatě černohumorné postapo, druhá je černohumorný politický thriller. (trailer ZDE)

Spider-Man: Paralelní vesmír

Úžasná, jiná animace, snoubící v sobě komiksové prvky, nesmírnou hravost, trhanost střihů, odkazující na staré filmy a neskutečné množství nápadů ve filmu s hned několika Spider-Many. Kdo by to byl řekl, že druhý nejlepší film se Spideym bude animák… A že hlavním hrdinou nebude Peter Parker, ale jeho (v komiksu relativně mladý) „náhradník“ Miles Morales. Paralelní světy jsou bez nadsázky nejlepším animákem minulého roku, u kterého nedočkavě vyčkáváme na pokračování. Tohle se prostě Sony povedlo. (trailer ZDE)

Úžasňákovi 2

Po nepříjemně dlouhých čtrnácti letech, které uplynuly od uvedení jedné z nejlepších (a prvních) superhrdinských týmovek, se fanoušci dočkali plnohodnotného pokračování. Druzí Úžasňákovi byli svěží žánrovkou, která obstála i v obležení všelikých komiksových filmů. Šlo o povedenou akční zábavu se zajímavě využitým superhrdinským světem, jehož pozadí si pomalu nezadá s většinou marvelovek. A Jack Jack s jeho nemesis – mývalem, by zasloužil týmovku. Čekání se každopádně vyplatilo. Snad na sebe případné pokračování nedá čekat další více než dekádu. (trailer ZDE)