Psí ostrov Wese Andersona otevře letošní ročník Berlinale

Jen něco málo přes měsíc zbývá do začátku jedné z největších evropských, ne-li světových, filmových událostí. Řeč je o mezinárodním filmovém festivalu Berlinale. Jeho v pořadí již 68. ročník se v ulicích, kinech, sálech atp. Berlína usídlí v datech 15. – 25.2.2018.

Každý rok s sebou přehlídka přinese bohatý výběr snímků a letošek není výjimkou. Chybět nebude ani spousta velkých jmen filmového nebe, které přijedou představit své filmy a zodpovědět všetečné otázky novinářů na tiskových konferencích.

Letošní ročník zahájí film výrazného a originálního tvůrce Wese Andersona Psí ostrov. Anderson je známý ku příkladu svým Grandhotelem Budapešť (který otevíral 64. ročník festivalu a získal stříbrného medvěda v hlavní soutěži), filmem Až vyjde měsíc nebo animovanou adaptací příběhu Roalda Dahla Fantastický pan Lišák. Všechny zmíněné režíroval podle vlastního scénáře. Psí ostrov je na tom nejinak – Anderson je zodpovědný opět jak za režii, tak i za scénář. Film je zařazen do hlavní soutěžní sekce a na Berlinale bude poprvé slavnostně uveden 15.2.2018 ve své světové premiéře. Půjde o první animovaný zahajovací film v historii přehlídky.

Festivalové snímky jsou jako obvykle rozděleny do devíti sekcí. Dvě z těchto kategorií jsou oceňovány berlínskými ikonickými zlatými (resp. stříbrnými, …) medvědy – soutěžní sekce celovečerních snímků a krátkých filmů. Obě tyto kategorie disponují svou vlastní mezinárodní porotou sestávající se z filmových tvůrců. V čele poroty rozhodující o kategorii celovečerních filmů letos zasedne významný německý filmař Tom Tykwer (Lola běží o život, Atlas mraků,…).

Nesoutěží se ovšem jen o medvědy z cenných kovů. Porotci z řad dětí a teenagerů rozdávají také sošky křišťálové. Speciálním oceněním je pak cena Teddy udělovaná každoročně nejlepšímu queer filmu festivalu.

Běžné projekce filmů budou v průběhu festivalu také doplněny různými speciálními prezentacemi, které poskytnou zajímavé úvody do projektů a informace o nich. Nebude chybět ani Culinary Cinema – lákavé propojení jídla, zábavy a prostředí.

Více informací je k nalezení na oficiálních stránkách přehlídky.