TOP 10: Nejlepší filmy Woodyho Allena

Začátkem ledna vchází do kin nový film Kolo zázraků (2018), který vznikl pod taktovkou známého režiséra Woodyho Allena. Tento čtyřnásobný držitel Oskara za svůj život vytvořil nespočet skvělých filmů. Pojďme si připomenout několik nejlepších.

10. Půlnoc v Paříži (2011)

Gil (Owen Wilson) a Inez (Rachel McAdams) jsou zasnoubeni a mají se brzy brát. Zlom v jejich vztahu nastává, když se rozhodnou doprovázet Ineziny rodiče na služební cestě do Paříže. Spisovatel Gil se do města zamiluje, zatímco Inez tak nadšená není. Jednoho večera se Gil prochází a nastoupí do auta, které ho proveze Paříží 20. let minulého století. Setkává se se slavnými osobnostmi z tohoto období, jde ale jen o sen. Tento romantický film získal Oskara za nejlepší scénář.

9. Manželé a manželky (1992)

Film vypráví o dvou párech. Jeden z nich na začátku oznámí svůj rozchod a tím nechtěně zaviní rozkol i druhého páru. Jack (Sydney Pollack) a Sally (Judy Davis) se opravdu rozejdou a staví své přátele do nepříjemné situace. Začínají oba randit, zatímco mezi Gabem (Woody Allen) a Judy (Mia Farrow) se množí problémy.

8. Zločiny a poklesky (1989)

V této tragikomedii se paralelně odehrávají dva příběhy. V prvním příběhu se setkáváme s očním lékařem Judahem (Martin Landau). Judah má milostný poměr s mladou letuškou Dolores (Anjelica Huston), nechce se ale rozvést. Dolores mu ale soustavně vyhrožuje a Judah má problém tento nátlak vydržet. Mezitím neúspěšný dokumentarista Clifford (Woody Allen) začne natáčet dokument o svém úspěšném švagrovi Lesterovi (Alan Alda). Přestože je Cliff ženatý, zamiluje se při natáčení do produkční Halley (Mia Farrow).

7. Výstřely na Broadwayi (1994)

Mladý dramatik David (John Cusack) přichází do New Yorku za účelem prosadit se na Broadwayi. Aby získal pro svou hru finance, obsadí přítelkyni gangstera Olívii (Jennifer Tilly). Zatímco Olivii schází notná dávka talentu, její bodyguard Cheech (Chazz Palminteri) má jeden dobrý nápad za druhým.

6. Manhattan (1979)

Film vypráví o mezilidských vztazích, které bývají víc než komplikované. Hlavní hrdina spisovatel Isaac (Woody Allen)  je ve svých 42 letech rozvedený a chodí se sedmnáctiletou studentkou Tracy (Mariel Hemingway). Mezitím Isaacova bývalá manželka Jill (Meryl Streep) píše knihu o jejich manželství. A aby toho nebylo málo, oznámí Jill Isaacovi, že je lesba, a začne žít se svojí partnerkou.

5. Danny Rose z Broadwaye (1984)

Příběh začíná, když se v restauraci sejde šest komiků a vypráví si vtipné historky. Všechny anekdoty mají jednoho společného jmenovatele: Dannyho Rose. Danny je totiž neúspěšný manažer zastupující samé beznadějné klienty. Danny svým svěřencům ale nepřestává věřit a stále se snaží.

4. Hana a její sestry (1986)

Film zobrazuje příběh odehrávající se během dvou let, začíná i končí Díkuvzdáním u Hany (Mia Farrow) doma. Hanin manžel Elliot (Michael Caine) ma milostný poměr s Haninou sestrou Lee (Barbara Hershey). Hanin bývalý manžel Mickey (Woody Allen) začne chodit s Haninou druhou sestrou Holly (Dianne Wiest).

3. Zelig (1983)

Leonard Zelig (Woody Allen) přebírá vlastnosti a charakter lidí, kteří ho obklopují. Této zvláštnosti si všimne Francis Scott Fitzgerald, zaujme ho to a Zelig se tak brzy stane slavným. Film se odehrává ve 20. a 30. letech 20. století.

2. Láska a smrt (1975)

Hlavní hrdina Boris Grušenko (Woody Allen) odchází do války. Po návratu se ožení se svou sestřenicí z druhého kolena Soňou (Diane Keaton). Ačkoli si Soňa Borise zprvu vzít nechce, nakonec svolí. Myslí si totiž, že nápadník zemře v nadcházejícím duelu. Tak se ale nestane.

1. Annie Hallová (1977)

Alvy (Woody Allen) se seznámil s Annie (Diane Keaton) při tenisové čtyřhře. Padnou si do oka a brzy se zamilují. Annie se k Alvymu nastěhuje a prožívají šťastné okamžiky. To ale nemá dlouho trvat. Divák začne příběh této dvojice sledovat o rok později, když se Alvy snaží zjistit, proč jejich vztah nefungoval. Film Annie Hallová získal čtyři Oskary, včetně toho za nejlepší film.