Lady Bird nejlépe hodnoceným filmem všech dob na Rotten Tomatoes

Teprve druhý režijní počin Grety Gerwig, navíc její první sólový, rozhodně umí udělat entrée. Novému snímku Lady Bird, který je v amerických kinech od začátku listopadu, se podařilo vydobýt si titul Nejlépe hodnoceného filmu na Rotten Tomatoes, který zatím patřil Příběhu hraček 2.

To, že není snadné mít na Rotten Tomatoes stoprocentní hodnocení, je jasná věc. I ty nejlepší a nejoblíbenější filmy se prostě a jednoduše nelíbí všem.

Proto je hodnocení nového počinu Grety Gerwig tak velká věc. Snímek Lady Bird má na serveru Rotten Tomatoes zatím 164 hodnocení a všechna z nich jsou kladná (Fresh). Tím překonává minulý rekord, který se 163 kladnými hodnoceními patřil Příběhu hraček 2.

Rozhodně se ale nedá tvrdit, že Lady Bird je nyní objektivně nejlepším filmem všech dob. Očividné je, že kritici se shodují na tom, že se jedná o dobrý film (binární hodnocení Rotten Tomatoes neumožňuje rozlišit mezi těmi, kteří film shledali vynikajícím a pěli by ódy a těmi, kterým se prostě ‚jen‘ líbil). Takové skóre nicméně Lady Bird rozhodně neuškodí. Tam, kde byl uveden, sklízí film úspěchy a zdá se, že by se mu mohlo dařit i v nadcházející award season.

Akademie se v minulosti ráda řídila hodnocením kritiků a komerčním úspěchem snímku, Lady Bird zatím exceluje v obou ohledech. Uvidíme, jestli si odnese nějaké nominace či dokonce cenné sošky.