Rozštěpí se DCEU? Novinky z filmového universa!

Zatímco bylo potvrzeno, že DC hodlá přinést snímek s Jokerovým originem (kde nebude hrát Jared Leto), což je asi nejzbytečnější možný nápad (Joker je poslední postava, která by potřebovala origin), vyvstávají na světlo světa další zprávy okolo toho, co se ještě chystá…

I ten nejzatvrzelejší fanoušek musí uznat, že filmové universum komiksového giganta DC na tom není zrovna nejlépe. Po čtyřech filmech a úspěchu toho posledního navzdory provázejí připravované projekty ne zrovna příjemné zvěsti. Flashova sólovka vystřídala už dva režiséry a třetí nebyl dosud oznámen, u Cyborgova filmu se mluví o zrušení, a Batman, kterého měl původně točit dle vlastního scénáře Ben Affleck, dostal jiného režiséra a šušká se i o přeobsazení hlavní role. Jistotou, co se uvedení týče, je tak v době nejbližší snad pouze Aquaman Jamese Wana, a nejaktuálnější Justice League.

Ani očekávaná týmovka mocných superhrdinů však není ušetřena závoje obav, neboť Zack Snyder od ní kvůli tragédii v rodině odstoupil a předal pomyslné žezlo dokončovacích prací Jossu Whedonovi. Podle nejnovějších zpráv se ve filmu neobjeví Lex Luthor. Pokud vůbec ve filmu měl mít nějakou roli, byla vystřižena. Justice League momentálně dostává značné přetáčky a prý se i celkem prostřihává. Což nemusí být zrovna dobrá zpráva vzhledem k tomu, jak to dopadlo se Sebevražedným oddílem, ze kterého se po ramenatých slibech Davida Ayera a rovněž značných úpravách a výslednému divně sestříhanému slepenci vyklubala jen průměrná popcornovka s bandou individuí, špatně uchopeným Jokerem a jeho vztahem k Harley Quinn. O prakticky žádné zápletce a nudných nepřátelích nemluvě. Z tématu šlo zkrátka vykřesat mnohem víc.

Ale zpět do současnosti, tedy budoucnosti. Matt Reeves v nedávném rozhovoru naznačil, že by jeho film s Batmanem nemusel vůbec zapadat do universa a měl by být zcela samostatnou záležitostí, která nebude součástí universa. To může na jednu stranu svědčit o jeho snaze pracovat na látce po svém (Temný rytíř navíc koneckonců pracuje sám), na stranu druhou také o tom, že se WB pomalu připravují na to, že DCEU prostě pošlou k ledu. Nebo zkrátka chtějí vytvořit i něco mimo hlavní linii, společně s Jokerem, o kterém jsme psali nedávno. Reeves sám pak prý u Batmana touží po trilogii. Pokud by k ní došlo, mohlo by to být zajímavé. Už jen proto, že by ji měl v rukou velmi nadějný tvůrce. Co ale je dle mého smutné, je že dle nejnovějších zpráv by si roli neměl zopakovat Ben Affleck. Kvůli tomu, že by film byl mimo celé univerzum, měl by Temný rytíř i nového představitele. Což je divné vzhledem k tomu, že na Comic-Conu sám Affleck výslovně tvrdil, že Batmana bude hrát, dokud to půjde.

A když jsme naťukli Jokera… Bělostný muž se zelenými vlasy a širokým rudým úsměvem má před sebou krom zmíněného originu, produkovaného Martinem Scorsesem, ještě jeden film. Ten se bude hodně točit okolo Harley Quinn. Ano, hádáte správně. Joker s tváří Jareda Leta se objeví ve filmu Gotham City Sirens. Zmíněný snímek by měl vyjít po pokračování Sebevražedného oddílu, a krom Jokera (Leto) a Harley (Margot Robbie, která projekt i produkuje), se v něm objeví celá řada postav. Mimo jiné kupříkladu Poison Ivy, a Catwoman (jak ostatně samotný dosavadní název snímku naznačuje). „Gothamské Sirény“ zatím nemají režiséra (tím měl původně být David Ayer), nicméně probíhá prý jednání s režiséry a scénáristy Bláznivé, zatracené lásky; Glennem Ficarrou a Johnem Requa, kteří by se jich měli ujmout.

Tak jako u Jokerova sólového filmu o jeho začátcích, a jako u koneckonců čehokoli jiného, záleží zejména na pojetí a přístupu k výchozí látce. Tudíž se musíme obrnit vůči skepticismu a doufat, že chystané projekty budou povedené. Mně osobně by ani příliš nevadilo, kdyby DC s WB zanechali násilné snahy o budování propojeného universa ve stylu Marvelu, protože to se jim opravdu nedaří, a věnovali se spíš kvalitním uzavřeným příběhům ve stylu Nolanovy trilogie. Přece jen je smutné, že komiksové studio s takovým množstvím úžasných příběhů a postav se za posledních několik let (nedávno to kupříkladu byly už celé čtyři roky ode dne, kdy byl do role Batmana obsazen Ben Affleck), vytasilo jen s jedním filmem, o kterém se dalo hovořit v superlativech a takřka bez výhrad (ano, řeč je o Wonder Woman).