Ve jménu krve: Mel Gibson zachraňuje dceru ze spárů drogových kartelů

Je to už nějaký ten pátek, co jsme měli šanci vidět Mela Gibsona na filmových plátnech. Naposled se mihl před dvěma lety ve třetím pokračování Expendables, ale jinak o sobě tento zdatný šedesátník nedává příliš vědět. Již brzy ale do kin vstoupí snímek Ve jménu krve, v němž Gibson ztvární roli ztroskotance, který neváhá podstoupit nemalá příkoří, aby ochránil svou znovu nalezenou dceru.

John Link (Mel Gibson) je bývalý trestanec a motorkář z Hells Angels, který se snaží změnit a zapadnout. Proto začne ve svém přívěsu vést tatérský salon, a také se pomalu integruje do komunity, aby opět nesklouzl na špatnou stranu. Jednoho dne mu ale zavolá jeho zoufalá ztracená dcera Lydia (Erin Moriarty), o které více než tři roky neslyšel. V panice žádá Johna o pomoc, a ten nedokáže než souhlasit. Když si dívku vyzvedne a odveze ji do bezpečí, zjišťuje, že se víc než „potatila“. Kromě toho, že je sama závislá na drogách, má v patách snad všechny myslitelné gangy, a navíc se zděšenému otci přizná k tomu, že spáchala vraždu. John se ale poprvé po mnoha letech zachová jako formát a rozhodne se na záchranu Lydie vsadit svou čerstvě nabytou svobodu, ba i život. Oba jsou v kritickém ohrožení života, a tak se vydávají na zběsilou jízdu za volností. Povede se jim uniknout z hledáčku drogových kartelů, a zároveň znova najít cestu jeden k druhému?

Mel-Gibson-and-Erin-Moriarty-in-Blood-Father-Trailer-featured

Režisérem snímku je Jean-Francois Richet, který je autorem Veřejného nepřítele č. 1 (a dvě), takže mu akční filmy rozhodně nejsou cizí. Ve jménu krve je inspirováno stejnojmennou knihou Petera Craiga, čerpá převážně z poslední části psané předlohy a Richetovi učaroval její ponurý příběh. Líbily se mu transformace jednotlivých postav, které i při použití násilí dokázaly dosáhnout svých cílů a vnitřního osvobození. Richet se soustředí na vratký vztah dcery a otce, který je po letech špatné výchovy ochoten Lydii všechno vynahradit. De facto je John ve filmu jedinou postavou schopnou tak hlubokých citů, i když se navenek tváří jako největší tvrďák.

Pokud jste fanoušky snímků napěchovaných ztracenými existencemi, jejichž život už na první pohled nemůže být horší, ale nějakým zázrakem se to vždycky povede, pak je Ve jménu krve tou správnou volbou pro vás. Kromě zmíněných herců se na plátně objeví ještě Diego Luna, Michael Parks nebo William H. Macy. Film bude mít v českých kinech premiéru 15. září.