Víkendové tržby: Tom Hanks září jako kapitán Sully

Konec nadvlády hororů a komiksovek. Druhý zářijový víkend vlétl do amerických kin snímek Sully: Zázrak na řece Hudson a společně s ním i psychologické drama When the Bough Breaks.

  1. místo – Sully: Zázrak na řece Hudson: 35,505, milionů, novinka
  2. místo – When the Bough Breaks: 15 milionů, novinka
  3. místo – Smrt ve tmě: 8,210 milionů, 3. týden v žebříčku
  4. místo – Sebevražedný oddíl: 5,650 milionů, 6. týden v žebříčku
  5. místo – Robinson Crusoe: Na ostrově zvířátek: 3,4 milionů, novinka
  6. místo – Kubo a kouzelný meč: 3,230 milionů, 4. týden v žebříčku
  7. místo – Můj kamarád drak: 2,938 milionů, 5. týden v žebříčku
  8. místo – Matky na tahu: 2,830 milionů, 7. týden v žebříčku
  9. místo – Hell or High Water: 2,6 milionů, 5. týden v žebříčku
  10. místo – Buchty a klobásy: 2,3 milionů, 5. týden v žebříčku

Už je to nějakou dobu, co populární herec Tom Hanks debutoval v kinech na prvním místě. Když nebudeme počítat třetí Příběh hraček a filmové adaptace knih Dana Browna (Andělé a démoni, Šifra mistra Leonarda), tak naposledy se v jeho případě zazlatilo v roce 2000 s Trosečníkem. Aktuální Sully: Zázrak na řece Hudson je příběhem zkušeného pilota, který hrdinským manévrem zachránil cestující jednoho komerčního letu ve Spojených státech, ale později se na něj snesla vlna kritiky a musel dokonce čelit několika obviněním, že mohl danou situaci řešit jinak a lépe.

trailer 2 sully zázrak na řece hudson

Režii snímku si vzal na starost Clint Eastwood a zahraniční i tuzemští recenzenti hovoří o jasné oscarové události letošního roku. Dalo se očekávat, že Sully odstartuje na prvním místě, ale o takové parádě se snad nesnilo ani účetním studia Warner Bros., z jejichž dílny film pochází. Celkově se bavíme o cifře 35,05 milionů dolarů z Ameriky, což je jen tak mimochodem pátý nejlepší zářijový otvírák všech dob (první dvě místa drží oba díly Hotelu Transylvánie) a necelých 10 milionů ze zbytku světa. Na to, že Sullyho rozpočet prý nepřekročil 60 mega, tak můžeme už nyní hovořit o takové malé komerční senzaci. Gratulace.

Druhý flek obsadila další novinka tohoto týdne a to psychologické drama se zaměřením na afroamerické publikum When the Bough Breaks. Manželský pár má problém s početím vlastního dítěte, proto se rozhodne pro najmutí náhradní matky, která však časem začne spokojené rodince pořádně zatápět. Dramatu režiséra Jona Cassara stačilo na stříbrnou medaili 15 milionů, jenže to není žádná sláva. Žánrově podobné snímky The Perfect Guy nebo No Good Deed vydělávaly ve své době lepší peníze.

Následují hrdinové týdnů minulých a to chválený horor Smrt ve tmě (8,210 milionů z USA, 87 milionů ze zbytku světa) a komiksovka Sebevražedný oddíl. Týmovka od DC Comics už překonala celosvětovou hranici 700 milionů dolarů, což z ní dělá prozatím osmý nejvýdělečnější film letošního roku.

petesdragon2Na pátém místě odstartoval animák Robinson Crusoe: Na ostrově zvířátek a ano, mluvíme o tom filmu s původním názvem The Wild Life. Necelých 3,5 mega není žádné terno, ale tady se bude cílit spíš na děti z celého světa, takže bych se nebál, že se Robinson (?!?) za nějaký ten pátek nezaplatí.

Následující umístění probereme rychlostí blesku, protože se vlastně neudálo vůbec nic zajímavého. Na šesté místo klesl Kubo a jeho kouzelný meč, za kterým se drží zuby nehty rodinná fantasy Můj kamarád drak. Na odlehčenější notu hrají osmé Matky na tahu, které načaly už sedmý týden v box-office. Solidní výdrž, se kterou určitě jen tak někdo nepočítal.

Devítka patří do nebes vynášenému dramatu Hell or High Water a top 10 pak uzavírá nekorektní, ale šíleně zábavná ptákovina Buchty a klobásy. Mezi nejlepší desítku se například nevešel údajně nepříliš povedený horor The Disappointments Room, kterému se start v amerických kinech vůbec nepovedl (1,4 milionů dolarů, brrrr).

sausage party trailer

A co příští týden? Dívky všech věkových kategorií vyrazí na novou Bridget Jonesovou, příznivci kvalitního hororu jistě nepohrdnou nástupcem klasické duchařiny Blair Witch a o svůj kus žvance se popere i Joseph Gordon-Levitt jakožto bývalý pracovník americké výzvědné služby Edward Snowden v životopisném dramatu režisérského veterána Olivera Stonea.