Mijazakiho Cesta do fantazie opět oživne na filmových plátnech

Fanoušci japonských anime filmů se můžou začít radovat, protože již brzy budou mít jedinečnou šanci zhlédnout v kinech známý snímek Cesta do fantazie. Ten se totiž stal jedním z vyvolených kultovních trháků, které v rámci Projektu100 na omezenou dobu znovu vstoupí do českých kin.

Čihiro je desetiletá dívenka, která se s rodiči musí odstěhovat do malého města v Japonsku, a jak to většinou bývá, z radikální změny prostředí není nadšená. Cesta je zavede k tajemnému tunelu, kam její rodiče ve snaze najít zkratku vjedou. Jenže vjedou do podivné oblasti a hlad zavede rodinu do blízkého restauračního podniku, kde ale kromě prostřené tabule není v okolí nikdo k vidění. Dospělé tak nenapadne nic lepšího, než se pustit do opuštěné hostiny, zatímco Čihiro objevuje okolí. Ta přitom narazí na Hakua, jenž se jí snaží varovat před tím, co se chystá.

42136_10_ws

Po setmění se ve zvláštním místě za tunelem začínají zhmotňovat duchové, bůžkové a strašidla. Jenže v lidské podobě tam nikdo zůstat nesmí, a tak se Čihiro postupně nedobrovolně „odhmotňuje“. Její rodiče se už mezitím kvůli své nenasytnosti proměnili v prasata, a proto je jejich dcera jediná, kdo může rodinu zachránit. Vydává se proto žádat o práci k čarodějnici Jubábě, která má v podstatě celé „mrtvé“ město na povel. Dívenka se sama stane jednou z přízračných bytostí, ale na cestě za osvobozením potkává mnoho zajímavých tvorů a prožívá řadu dobrodružství.

Režisér Cesty do fantazie je doslova mistrem svého oboru. Sám dokonce mnoho scén předkresluje, a kolikrát při začátku natáčení ještě není stoprocentně hotový scénář. Hajao Mijazaki měl v době natáčení tohoto snímku za sebou (kromě jiného) už populární filmy Můj soused Totoro, Šepot srdce nebo Princezna Mononoke. Právě v době, kdy Princezna Mononoke válcovala japonská kina byl umělec vystaven tvrdé ztrátě, která poznamenala jeho budoucí tvorbu. Úmrtí idola Kondóa ale Mijazakiho nesvedlo z cesty při tvorbě „dětských“ anime filmů.

Directed by Hayao Miyazaki Animation

Mijazaki má příjemný zvyk ve svých filmech vyzdvihovat ženské hrdinky, které ne vždy disponují nadpřirozenými schopnostmi, ale díky své přirozené zvědavosti, odhodlání a vytrvalosti dosahují stejných výsledků, jako v jiných snímcích jejich mužští kolegové. Ani u Cesty do fantazie nechybí barevnost a různorodost postav, jako je tomu u většiny Mijazakiho filmů. Co se týče nápaditosti, patří zcela jistě tento Japonec mezi nejlepší v kategorii animovaných fantasy filmů, o čemž svědčí fakt, že se na jeho filmy kolikrát dívají spíše dospělí než děti.

Cesta do fantazie neřeší striktní rozdělení dobra od zla, takže se zde nedočkáte epického souboje osudem zkoušené hlavní hrdinky s temným strašidlem ze záhrobí. Ale pokud byste se rádi podívali na vcelku netradiční příběh, u jehož zpracování vám bude místy padat úžasem brada, pak se poohlédněte ve svém okolí po kině, které bude mít tento animovaný velkofilm od 15. září na programu.