Recenze: Jason Bourne (2016) – Vydařený návrat Agenta bez minulosti

Po dlouhých a nejistých devíti letech se na plátna kin vrací jeden z nejoblíbenějších akčních hrdinů současnosti: Jason Bourne s tváří Matta Damona. Ten se spolu s režisérem Paulem Greengrassem rozhodl fanouškům dát to, po čem toužili a namísto pokračování Bourneova odkazu tak byl upřednostněn čtvrý díl série o agentu, jenž odhaluje svou minulost, o níž přišel… Stojí pokračování za to?

Našeho hrdinu zastihujeme ve filmu v obdobném rozpoložení, v jakém se ocitl Craigův Bond ve Skyfall. Zdrcený, skrývající se muž, jenž rezignoval na vše co doposud dělal a přesto nenachází klid, jsa sužován přízraky minulosti… Jakkoli se může zdát, že už má to nejhorší za sebou, nenašel stále Bourne klid, a tak cestuje od místa k místu pod falešnými identitami a na život si vydělává ilegálními boxerskými zápasy, kde uplatňuje své bojové zkušenosti. Lituje se a stále na něm lpí temné stíny vlastní bouřlivé historie. Ve chvíli, kdy už rezignovaně přijímá rány svého protivníka, objeví se stará známá (Julia Stiles), jež se nabourala do tajných vládních složek a cosi našla… S její pomocí si Jason uvědomí, že kniha jeho života zdaleka není uzavřená a stále je tu věc, za níž se ve skutečnosti skrývá mnohem víc, než si dosud myslel. Proč se vlastně stal zabijákem? Proč se stal žralokem toužícím po krvi? A je to opravdu on, kdo tehdy řídil své kroky, nebo ho k tomu rozhodnutí někdo nenápadně dovedl?

jason-bourne-2016-matt-damon-julia-stiles-1024x682Matt Damon se do role vrátil s chutí a rozhodný, mlčenlivý hrdina mu stále perfektně padne. Dost možná i lépe, než kdy předtím. Starší, ošlehanější tvář dodává jeho postavě nutnou zasmušilost a spolu s vizemi minulosti výborně podtrhuje traumata, jež si s sebou hlavní postava nese. Pakliže je zamračený hrdina skutečně na svém místě, obdobně jsou na tom i ostatní postavy. Tommy Lee Jones si s charismatem sobě vlastním zahrál ředitele Agentury Roberta Deweyho, s níž je provázaná právě Bourneova černá minulost. Krom toho je tu ještě vedlejší dějová linie, v níž se jeho agenti snaží získat úplný dohled nad sociální sítí, aby mohli bez problémů sledovat a monitorovat činnost všech jejích uživatelů. Jedná se tak o určitý přesah do současnosti, doby Facebooku.

jason-bourne-2016-matt-damon-riot1

Jones tu dokazuje, že stále ještě nepatří do starého železa a kdykoli je na plátně, strhává jeho herecký minimalismus mnoho pozornosti. Tento muž, tahající za nitky, je jedním z mála, co si jsou přesně vědomi toho, co Bourne dokáže a jde tak tvrdě proti němu, ochoten překračovat mrtvoly. V tom mu pomáhá „Spojka,“ (Vincent Cassel) nájemný zabiják bez skrupulí, jenž má s Bournem mnoho společného a tvoří významnou součást děje, jenž graduje v adrenalinem sršícím závěru, který nabízí automobilovou honičku, při níž budete sotva dýchat, a silný, tvrdý a naturalistický střet obou nepřátel, v němž padne nejedna rána. Další významnou postavou je pak ambiciózní počítačová analytička pracující pro Agenturu (Alicia Vikander), jež je až nebezpečně schopnou, byť velmi nenápadnou hybatelkou děje.

2465_D033_00079R

Ačkoli nejsem fanouškem „třaslavé kamery,“ zde je v bojových scénách použita perfektně a funguje přesně, jak má. Akce je díky ní dynamičtější a působí mnohem realističtěji. Navíc je vše stále dostatečně přehledné a nebudete tak ztrácet přehled o dění, jak se mi kupříkladu stalo u letošní Občanské války, kde jsem zpočátku dokonale ztrácel přehled o tom, co se děje. To zde nehrozí a je tomu tak nejen díky profesionalitě aktérů, díky jejichž sehranosti nemáte pocit, že se filmaři kmitajícími záběry pokoušeli něco zakrýt. Přes lehce nudící, méně akční první polovinu filmu, jež neustálým naháněním, hraním si s obrazovkami ve velínu, řešením minulosti, několika odkazy na předešlé dění a vymezováním prostoru připomíná hru na kočku a myš, vše perfektně vygraduje v akčním finále, jež se řadí k tomu nejlepšímu, co film nabízí. Spolu s tím se také dočkáváme konce, který jasně vykládá karty a nechává dveře pootevřené případnému pátému dílu.

rs-jason-bourne-ea2bec70-27d1-4c0a-abc0-dcd61b987aa9

Verdikt

Nakonec se tedy fanoušci po dlouhých letech a mírně rozpačitém „spinoffu“ s Jeremym Rennerem dočkali vytouženého, plnohodnotného pokračování. Jakkoli by se mohlo zdát, že Matt Damon zestárl a pokračování úspěšné akční filmové série je zbytečné, není tomu tak. Tvůrci nám přinesli perfektní akcí nabitý thriller, jenž sice není dokonale vybroušeným diamantem, trilogii o Jasonu Bourneovi však ostudu rozhodně neudělá. A ačkoli film nemá tak silný příběh jako díly předchozí, stále se jedná o zdařený nadprůměr, o který by žádný fanoušek kvalitní filmové akce neměl přijít.

Na film Jason Bourne si můžete zajít i do kin Premiere Cinemas (Praha, Olomouc, Teplice).

Jason Bourne 
Trailer
USA, Německo, Řecko, 2016, 117 minut
Akční/ Thriller
Režie: Paul Greengrass
Scénář: Paul Greengrass, Christopher Rouse
Hrají: Matt Damon, Tommy Lee Jones, Alicia Vikander, Vincent Cassel, Julia Stiles a další.