Report #5: Letní Filmová škola – Snímky z daleka

Úterý patřilo filmům, které vznikly daleko od naší vlasti. Kromě klasických hraních počinů došlo i na kreslený snímek.

Japonsko na českých festivalech zpravidla moc zástupců nemá. Ovšem když už na filmy z asijského ostrovního státu dojde, stojí to za to. To je příklad i Kluka ve světě příšer. Anime míchající ingredience, jako jsou dynamické akční scény, prvky fantasy a prokreslenost postav zaujme snad každého fanouška žánru. Příběh osiřelého chlapce Kjúta, který se stane žákem skvělého bojovníka špatných osobnostních vlastností, upozorní na sebe především vývojem vztahu mezi dvěma hlavními protagonisty a krásnou vizuální podívanou.

Po japonské snové návštěvě došlo na Polsko. Kainovo znamení se zaměřuje na osud nebohého mladého naivního studenta, který je donucený dělat špicla. Dějově rozvláčná podívaná, která však na druhou stranu potěší příznivce historických událostí.

Potrhat bránice měla za úkol britská komedie Pět lupičů a stará dáma. Byť patálie zlodějů vydávajících se za muzikanty vznikly již v roce 1955, vůbec nevyčpěly a pobaví i dnes. Vtipné, svižné, navíc podpořené sympatickým obsazením.

Českou stopu na úterním dnu zanechalo Horem pádem. Hřebejkova sonda do života fotbalového fanouška a jeho bezdětné družky, univerzitního profesora s dvěma rodinami a několika zlodějíčků sice vznikla před dvanácti lety, ale vůbec nezestárla. Patří jistě k tomu lepšímu, co známý český režisér stvořil. Za vypíchnutí stojí především výkon Macháčka v roli zmíněného fotbalového fanouška.

Celý den byl stylově zakončený přehlídkou nominantů na Oscara v kategorii nejlepší krátký snímek. Náboženské rozdíly, hrůzy války, rodinné drama, neschopnost hrdiny prezentovat nahlas své myšlenky či netradiční porod. Rozsah témat byl skutečně velký a zajímavý.