Recenze: Doba ledová: Mamutí drcnutí (2016) – Nápaditá taškařice s nezbytným rodinným poselstvím

Po několika letech jsme se dočkali dalšího z řady pokračování oblíbeného animáku, v němž si na své přijdou zejména ti nejmenší z nás. Už pátý díl Doby ledové se tentokrát točí okolo epochální hrozby v podobě meteorického roje. Jak se s ním naši hrdinové vypořádají? A jak se pak mamutí rodiče Manny a Ellie vypořádají s faktem, že se jejich dcera Broskvička bude vdávat a dost možná je opustí? To a mnohem více v pravěkém dobrodružství uvidíte. Řadu zajímavých nápadů však bohužel provází s každým dílem sílící vyčpělost… Stojí tedy za to vyrazit do kina?

Ano. Tedy pokud hledáte odlehčující rodinnou podívanou, což nejspíš od tohoto filmu každý čeká. Setkání se starými (i novými) známými vás stále bude bavit. Ale tak nějak už to není ono. Tvůrci tentokrát znovu postavili kryserku Scrata do ústřední úlohy hybatele děje, kdy za veškeré hlavní události může proti vší logice on. Zatímco minule způsobil rozpad vele kontinentů, tentokrát se nechtěně zmocní vesmírné lodi a nedopatřením nadělá pěknou paseku. Tu se následně vydají napravit naši hrdinové, k nimž se připojí lasičák Buck, pronásledovaný okřídlenými ještěry. Tohoto potrhlého dobrodruha můžeme znát ze třetího dílu. Ten celou groteskní sestavu rozličných postav povede a bude to právě jeho plán, jehož se s odvahou sobě vlastní zhostí ústřední charaktery, jimž dominují staří známí, tedy: mamutí rodinka Manny, Ellie a Broskvička, Elliini adoptivní „bratři:“ vačičáci Eddie s Crashem, šavlozubý tygr Diego, a smolařský lenochod Sid. To však nejsou zdaleka všichni protagonisté, jež ve filmu střetnete.

08652027-4146-11e6-94e7-000c29a578f8

Zdánlivě největší klad filmu, tedy spousta rozmanitých postav, je zároveň i jeho největším mínusem. Každý charakter totiž pochopitelně nedostává tolik prostoru, kolik by si zasloužil, a pokud dětský divák neviděl všechny předchozí části, bude se v nepřeberném množství postav a postaviček ztrácet, zvlášť když se k nim ještě v tomto dílu přidá řada dalších. V rámci možností se však autorům stále daří film ukočírovat tak, aby z toho nevznikl nepřehledný guláš, za což si zaslouží poklonu. Paradoxně však není nejvtipnější kryserka Scrat, jíž se zde dostává opět hodně pozornosti a její scény se znovu a nepřekvapivě řadí mezi nejsvětlejší momenty filmu, ani Buck a jeho myšlenkové pochody v podobě lasiččích verzí známých vědců, nýbrž stará sarkastická lenochodí „Bábi,“ jejíž suché hlášky jsou zkrátka k nezaplacení a patří k tomu nejlegračnějšímu, co ve filmu uvidíte a uslyšíte.

ice-age-collision-course-gallery-02

V páté Době ledové najdete taky řadu více či méně skrývaných vizuálních eastereggů či slovních narážek, z nichž mne asi nejvíce pobavil odkaz na Hru o trůny. Přesto se však toto již několikáté setkání s pravěkými zvířaty nemohlo obejít bez už známých a v animácích často figurujících „rodinných“ poselství, jež zde působí už lehce vynuceně. Navíc i přes přehršel zajímavých nápadů se člověk bohužel neubrání pocitu ohranosti a vyčpělosti. Ač mám Dobu ledovou rád a obzvláště první díl patří mezi mé nejoblíbenější dětské animované filmy, budu rád, když bude tato část poslední.

KRR6327b8_Dobaledova5

Závěrem pak za zmínku stojí povedený český dabing, kdy zkrátka navíc potěší, že snad všem zásadnějším postavám zůstaly jejich hlasy, jež se s nimi přece jen drží už hezkých pár let.

Verdikt

Ačkoli je Doba ledová: Mamutí drcnutí stále zábavný animovaný snímek s řadou zajímavých momentů, působí už v mnoha ohledech značně vyčpěle a v konečném důsledku mu podkopává nohy přehršel postaviček, s nimiž se nemáme ani dostatečný čas seznámit, a nepříliš fungující moralizující momenty. Ty pravděpodobně odzíváte díky tomu, že podobná poselství jsou v každém druhém animáku. Stále se jedná o nadprůměrný, byť lehce infantilní film s pěknou animací. Nicméně přesto bude dost možná lepší, kdyby byl v rámci série i posledním, uzavírajícím kouskem dětské skládačky. Ostatně dosavadní nepříliš uspokojivé tržby, o jejichž výši tu jde (jakožto u zažité značky) především, mi v tomto směru dávají za pravdu v tom, že opakování nemusí být zdaleka vždy matkou moudrosti a pro zachování tváře je někdy vhodné v nejlepším přestat… Konec páté Doby ledové je dostatečně uzavřený a při tom, s jakou zápletkou a zasazením tentokrát autoři scénáře přišli, bych se obával, v jaké „sci-fi“ by se to celé mohlo případně vyvinout.

Na film Doba ledová: Mamutí drcnutí si můžete zajít i do kin Premiere Cinemas (Praha, Olomouc, Teplice).

Doba ledová: Mamutí drcnutí / Ice Age: Collision Course
Trailer
USA, 2016, 95 minut
Animovaný/ Komedie
Režie: Mike Thurmeier
Scénář: Michael J. Wilson, Michael Berg
Hrají: John Leguizamo, Denis Leary, Queen Latifah, Ray Romano, Wanda Sykes, Chris Wedge, Roshon Fegan, Keke Palmer, Jay Leno, Simon Pegg, Seann William Scott a další