Víkendové tržby: Batman se Supermanem trhali rekordy

Nejslavnější komiksoví superhrdinové zcela podle očekávání ovládli světová kina a překonali hned několik historických met.

  1. místo – Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti: 170,1 milionů, novinka
  2. místo – Zootropolis: Město zvířat: 23,138 milionů, 4. týden v žebříčku
  3. místo – Moje tlustá řecká svatba 2: 18,120, novinka
  4. místo – Miracles from Heaven: 9,5 milionů, 2. týden v žebříčku
  5. místo – Série Divergence: Aliance: 9,5 milionů, 2. týden v žebříčku
  6. místo – Ulice Cloverfield 10: 6 milionů, 3. týden v žebříčku
  7. místo – Deadpool: 5 milionů, 7. týden v žebříčku
  8. místo – Pád Londýna: 2,9 milionů, 4. týden v žebříčku
  9. místo – Hello, My Name is Doris: 1,7 milionů, 3. týden v žebříčku
  10. místo – Eye in the Sky: 1 milion, 3. týden v žebříčku

O tom, že bude z Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti kasovní hit, nepochyboval snad vůbec nikdo. Snímku evidentně nijak zvlášť neuškodily ani rozpačité ohlasy kritiků a obyčejní diváci v kinech zřejmě dostali přesně to, po čem toužili. Muž z oceli i temný rytíř mají prostě tak silnou fanouškovskou základnu, které nemohlo nic odolat a těch 170 milionů dolarů za první víkend v amerických kinech je prostě paráda.

batman vs superman recenze

V řeči historických tabulek to samozřejmě znamená překonání jak březnového, tak jarního rekordu – doposud se na výsluní hřála jednička Hunger Games se 150 míči. Dále pak z celosvětového hlediska jde o nejlepší superhrdinský otvírák všech dob – úctyhodných 424 milionů – lepší byly už jen nové Star Wars, loňský Jurský svět a poslední díl Harryho Pottera.

Budě však ohromně zajímavé sledovat, jak si film, ale i celý DC filmový svět, povede v nejbližší budoucnosti, protože například k přiblížení se k tržbám takové Síly se probouzí, Avataru, ale i třeba prvních Avengers by to chtělo výrazně lepší ohlasy, protože těch úděsných 29 % na Rotten Tomatoes nebo nevýrazných 7,5 bodů na IMDb opravdu není žádná výhra. Nutno však říct, že konkurence se celkem oprávněně zalekla a vyklidila na nějakou dobu dopředu pole, proto očekávejme, že kina budou až do začátku května patřit právě hrdinům ze stáje Warner Bros. Pak už si diváky vezmou do parády zase superhrdinové od Marvelu.

Na druhé místo spadla animovaná pohádka Zootropolis: Město zvířat. Slušných 23 milionů za uplynulý víkend a celosvětově snímek brzy přehoupne přes hranici 700 milionů. Bravo!

MBFGW2_27x40_1Sheet_FRM.indd

Debutovala také dvojka Mojí tlusté řecké svatby – 18 mega dává sice napovědět, že se 14 let staré překvapení jedničky konat nebude, ale i tak se film bez problémů zaplatí a pro určitou skupinu diváků to bude jistě vítaná alternativa k rozdováděným superhrdinům.

Další místa žebříčku zůstala víceméně bez překvapení (snad jen tak hrozivý propad Série Divergence: Aliance se možná nečekalo – 9,5 milionů při úbytku návštěvnosti o téměř 70 %!) a tak stojí za zmínku jen deváté a desáté místo. Na ta se totiž vyšplhala komedie Hello, My Name Is Doris, respektive válečné drama Eye in the Sky. Jedná se o dvě díla, která v kinech válčí už třetí týden, ale až nyní posbírali dostatek sil na to, aby se vyhoupli do elitní top 10.