TOP 6: Nejlepší gangsterské filmy

V závěru loňského roku se v kinech představily Legendy zločinu a Špinavá hra. Mafie a gangsteři tak zase po čase vystrčili růžky, skutečně hvězdní zločinci už však minimálně dvanáct let neoperují. Ze seznamu těch nejlepších se zrovna Kmotr po čase opět vrací do kin.

Kmotr II (1974)

Druhé pokračování gangsterské trilogie výborného Francise Forda Coppoly. Po mimořádně úspěšném prvním dílu nemusel tentokrát bojovat ani o výši rozpočtu, ani o herecké obsazení, a tak nedlouhou chvíli po jedničce přichází s dvojkou, která je podle četných názorů ještě lepší. Scénář si Coppola tentokrát střihl napůl s autorem knižní předlohy, a dostáváme v něm pokračování rodinného podniku pod pevnou rukou nelítostného Michaela Corleona (Al Pacino), rovněž s pohledem na počátky kariéry jeho zesnulého otce, dona Vita Corleona (Robert De Niro). S šesti Oscary – jeden z nejlepších filmů historie světové kinematografie vůbec.

godfather2

Mafiáni (1990)

Herec Robert De Niro se opět vrací, tentokrát ne jako mafiánský kmotr, ale jako přítel a mentor mladého Henryho Hilla (Ray Liotta), který se chce stát protřelým gangsterem. Když takhle jednou Henry pašuje pro mafii v Brooklynu cigarety, místní policie ho dopadne a on odmítne vypovídat, získá si pozornost místního mafiánské kmotra. Od té doby se mafie ve svém životě nezbaví, ba si ji dokonce až užívá. Jeho styl života mu rozbijí osobní život, vymetá věznice a nakonec raději svědčí, než aby skončil s kulkou v hlavě od svého šéfa. Mafiáni jsou skvělým životopisným dramatem na skutečné motivy, které provází životem gangstera od vrcholu k úplnému dnu.

Goodfellas2

Kmotr (1972)

Dostáváme se k dílu, které Coppolovi otevřelo i přes úvodní trable dveře pro další dvě pokračování, jenž se společně zapsali do filmové historie. Zastřešující studio Paramount Pictures nejdříve neskutečně brblalo proti režisérově výběru herců a neočekávalo kýžený úspěch. Stačila ovšem jedna zkouška, a i ti nejzatrpklejší zmlkli a hleděli s úžasem. Marlon Brando v roli dona Vita vytřel zrak všem, odnesl si zlatou sošku a jeho postava se stala skutečnou legendou. Udělal nám takovou nabídku, která se doopravdy neodmítá.

marlon

Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994)

Název mluvící sám za sebe, film, který vyzdvihnul Quentina Tarantina k povědomí všech. A nebavíme se pouze o kriticích na filmových festivalech nebo zařeknutých fanoušků gangsterek a černohumorných vtipů. I když právě tady je zakopaný pes. Tarantino natočil Pulp Fiction tak, že si v něm každý najde své a nikdo se nebude vyloženě nudit. Mafiánští zabijáci, boxer, kmotrova ženuška nebo milenecké duo zlodějíčků nezávisle na sobě a přece spolu utváří komplexní příběh, který přesto vyzařuje jednoduchost. Okamžik, kdy i největší nepřátelé stanou po boku, a do vzduchu přitom proudí jedna skvělá kultovní hláška za druhou. Travolta, Jackson, Thurman, Willis a další, kteří s Tarantinem ještě tak úplně neskončili.

Jules Winnfield (Pulp Fiction)

Bonnie a Clyde (1967)

Málokdo po konci tohoto slavného filmu a zločineckého páru udrží své oči suché. Arthuru Pennovi se podařilo populární dvojici vykreslit tak, jakože vlastně zabijí nesvévolně a z donucení. Bonnie a Clyde na první pohled pouze vzdorují zavedenému společenského řádu, se kterým jsou nespokojení a byla s ním nespokojena většina mladých lidí v této době. Tím si slavná gangsterská dvojice vyhrála srdce svých diváků, explicitně ale stále zůstávají zločiny a zabijáky, jichž se ve svém čase zaleknula nejedna banka, čerpací stanice a nebohý civilista v jejich cestě.

BONNIE AND CLYDE

Gauneři (1992)

A v závěru se opravdu dozvídáme to, že tento seznam šesti filmů ovládli režiséři Coppola a Tarantino svými nesmrtelnými filmy. Zde se totiž jedná o druhý, v pořadí vlastně „první“ Tarantinův snímek, ve kterém se Tarantino charakterizuje jako fanoušek četných dialogů a v nich skrytém humoru. Skupina najatých gangsterů, kteří se vzájemně neznají, totiž neuspějí ve svém úkolu a skončí ve skladišti obklíčení policií. Pokřikují na sebe smyšlenými jmény a postupně dojdou k tomu, že se mezi nimi nachází zrádce. Dojde nakonec k masakru, který je v jejich situaci očividný?

5-things-about-reservoir-dogs-facts-trivia-20th-anniversary