TOP 100: Nejlepší filmové hlášky všech dob

Renomovaný filmový časopis The Hollywood Reporter provedl rozsáhlou anketu a z odpovědí dotazovaných vybral 100 nejpamátnějších filmových citátů historie.

Z více než 1 600 odpovědí, které magazínu poskytli producenti, režiséři, herci, novináři a kdo ví, kdo všechno ještě, bylo vybrána rovná stovka nejlepších hlášek, které kdy zazněly v dlouhé historii zvukového filmu.

Přepisovat sem kompletní žebříček, nemá podle mě smysl, protože stejně každý sjede jen pohledem na první desítku a tu jsme pro vás připravili v originálním znění i s videem. Mysleli jsme však i na neanglicky hovořící čtenáře, a proto ve stejné kolonce naleznete i přeloženou verzi, která se bude snad co nejvěrněji přibližovat původnímu citátu.

V konečné výběrovce naleznete věty, které na stříbrném plátně vyřkly legendární postavy jako Darth Vader, Don Corleone, Joker, James Bond, Terminátor a další. Zde je nejoblíbenější desítka z nich:

10. „The first rule of Fight Club is: You do not talk about Fight Club!“
(První pravidlo Klubu rváčů: O Klubu rváčů je zakázáno mluvit!) – Klub rváčů (1999)
Kultovní hláška z pera neméně zásadního spisovatele Chucka Palahniuka, kterou v roce 1999 pronesl na stříbrném plátně Tyler Durden v podání bezchybného Brada Pitta v generačním filmu o partě naštvaných chlapů, kteří se rozhodnou učinit přítrž ubíjejícímu konzumnímu způsobu života a naleznou smysl bytí na pravidelných schůzkách s poměrně násilnou a lehce anarchistickou tématikou.

9. „There’s no place like home.“
(Není nad to být doma.) – Čaroděj ze země Oz (1939)
Legendární film, který má hned dvě hlášky v nejlepší desítce a naprosto po právu. Snad všechny dialogy a monology z Čaroděje ze země Oz by se daly tesat do kamene a kdo neocení tuhle klasickou pohádku z třicátých let minulého století, tak ten snad ani nemůže mít rád film jako takový.

8. „You talkin‘ to me?“
(To mluvíš se mnou?) – Taxikář (1976)
Vynikající drama režiséra Martina Scorseseho a ohromujícím Robertem De Nirem v hlavní roli jakožto mírně psychopatickým řidičem taxíků v New Yorku. Legendární pokojová scéna s klasickou hláškou nemohla samozřejmě chybět v nejlepší desítce.

7. „Of all the gin joints in all the towns in all the world, she walks into mine.“
(Ze všech putyk ve všech městech co jich na světě je, si vybere tu mou) – Casablanca (1942)
Casablanca má v top 100 filmových hlášek hned pět zástupců zástupců (z toho dva v top 10) a to jen potvrzuje výjimečnost tohoto černobílého filmu s romantickým podtextem z prostředí druhé světové války.

6. „I’m going to make him an offer he can’t refuse.“
(Udělám mu nabídku, kterou nebude moci odmítnout.) – Kmotr (1972)
Často citovaná věta, která svým významem přesáhla samotný film, protože jsem v životě narazil na několik jedinců, kteří se touto mafiánskou hláškou prezentovali ve společnosti, ale mistrovské dílo Francise Forda Coppoly podle knižní předlohy Maria Puza nikdy neviděli.

5. „Toto, I’ve a feeling we’re not in Kansas anymore.“
(Toto, mám pocit, že už nejsme v Kansasu) – Čaroděj ze země Oz (1939)
Dorotka podruhé… Sakra, už je asi na čase oprášit staré videokazety a nostalgicky si zavzpomínat na tento pohádkový klenot americké kinematografie.

4. „May the Force be with you.“
(Ať tě provází Síla. Někdy také Nechť tě provází síla.) – Star Wars
Zde asi není třeba nic dodávat. Legendární věta, kterou jistě znají i lidé, kteří dokáží identifikovat kino jen jako tu velkou část v obchoďáku, kam s rodinou zamíří pouze jednou za čas na nový Kameňák a podobné zrůdnosti.

3. „You’re gonna need a bigger boat.“
(Budeme potřebovat větší loď.) – Čelisti (1975)
Možná se to na první pohled nezdá, ale ve filmu působí tato hláška Roye Scheidera strašně cool, a i když Čelisti nemají samy o sobě snad žádnou chybu, tak si na tento konkrétní výrok vzpomenu téměř pokaždé, když se jdu koupat. A to i do vany 🙂

2. „Here’s looking at you, kid.“
(Tohle je tak trochu překladatelský oříšek, protože v originále jde o jednu z mnoha doslovně nepřeložitelných frází, ale v české verzi říká Rick: Nemůžu z tebe z tebe spustit oči.) – Casablanca (1942)
Opět nestárnoucí Casablanca, která je podle mého skromného názoru snad tím vůbec nejlepším romantickým filmem všech dob. Podmanivá atmosféra, líbivá kamera a skvělé herecké výkony bez problémů převálcují i současnou žánrovou konkurenci.

1. „Frankly, my dear, I don’t give a damn.“
(Upřímně, miláčku, je mi to fuk) – Jih proti Severu (1939)
Troufám si tvrdit, že neameričtí diváci tomuto umístění jen těžko přijdou na chuť, ale vězte, že právě za velkou louží je tento čtyřhodinový snímek Jih proti Severu (Gone with the Wind) z roku 1939 snad možná nejzásadnějším a nejrespektovanějším dílem tamější kinematografie. Národním pokladem dalo by se říct. Jenom výčet zajímavostí by vystačil na několikadílný článek, tak proto nahodím jen jednu – dva měsíce před uvedením tohoto velkofilmu do kin požadovali cenzoři, aby byla dialogu z „Frankly, my dear, I don’t give a damn“ vyškrtnuto poslední slovíčko, protože v té době šlo ještě o poměrně hanlivý výraz. Něco, jako kdyby tam dnes bylo eRkové „fuck“. Scéna byla prý přetočena až dvaadvacetkrát s různými variacemi zakončení dialogu, ale nakonec se do filmu dostala původní verze, která už tolikrát v minulosti opanovala podobné žebříčky o nejkultovnějších filmových hláškách všech dob.

Tak co? Našli jste ve výběru svého favorita? A jaká filmová hláška by podle vás měla být na prvním místě? Dejte nám vědět v diskuzi pod článkem 🙂