„Úloha osobnosti v dějinách sestává prakticky z ochoty dotyčného zemřít nebo nechat se zabít dříve, než stačila odvolat.“ (Karel Kryl)

(A pro potěšení davů se o tom natočí film.)

Životopis by neměl pojednávat o něčem, co se skutečně nestalo. Snahou je vyprávět životní příběh nebo se alespoň soustředit na historicky nejvýznamnější léta skutečné postavy. Měla by být vyobrazena tak, jaká doopravdy byla. Inspirující jsou osudy lidí, jenž se díky svým dovednostem stali legendou. S trochou nadsázky by se dalo napsat, že kdo nemá svůj životopisný film, ten jako by nežil.

Životopisný filmový pravěk

Důkazem, že od počátků filmového věku připadalo lidem zábavnější získávat zkušenosti z životního příběhu někoho jiného, je „Jeanne d’Arc“, kterou už v roce 1900 natočil Georges Méliès. Desetiminutový film o francouzském symbolu stoleté války byl zajisté velkolepou podívanou:

https://www.youtube.com/watch?v=fLLU2tN1tVw

Jedním z hlavních atributů životopisného žánru je rozmanitost. Vždyť co jméno, to pojem. Ať již v dobrém nebo špatném světle. Jedenáctiminutový „The Life of Charles Peace“ z roku 1905, věnovaný známému anglickému zloději a vrahovi, ukázal, že inspirace autentickým životním příběhem baví obecenstvo víc, než jen sledování smyšlené fikce. Nesmí chybět biblické postavy. Mojžíš se dočkal zfilmování v roce 1909. Pětidílný „The Life of Moses“ je takovým průkopníkem filmových sérií.

Subjektivní žebříček aneb nejlepší léta

Devadesátá léta minulého století vnesla do životopisného žánru svěží vítr (a peníze). Biografie osobností přestaly být suchým vyprávěním. Našlo se v nich dostatek prostoru pro napětí a akci. A obecenstvo velkoryse promíjí i vědomé falšování historie.

Rozkaz zněl jasně: Vybrat TOP 10 v kategorii životopisný film. No jo, ale komu dát přednost? Vážně míněným vyprávěním o osobnostech, jejichž výzkumy pomohli zachránit svět? Nebo uvolněným příběhům o sympaťácích, které by svět bez filmového plátna ani neznal? Nejjednodušší cesta bývá tou správnou. Můj žebříček se možná liší od těch oficiálních, neodráží oblíbenost tisícovek uživatelů, ale je MŮJ. Můžeme o tom vést spory, můžete s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat.

1. Schindlerův seznam (1993)
Hlavní postava: německý obchodník Oskar Schindler
Režie: Steven Spielberg
Motto: „Kdo zachrání jeden život, zachrání celý svět.“

Nemilosrdné drama o holocaustu, založené na skutečných událostech. Na záchranu 1100 životů obětoval Oskar Schindler veškeré své jmění. Film je považován za stěžejní dílo světové kinematografie a získal sedm Oscarů.

Liam Neeson
Liam Neeson

2. Amadeus (1984)
Hlavní postavy: Wolfgang Amadeus Mozart, Antonio Salieri
Režie: Miloš Forman
Motto: „Slyšel jsem, jak se divadlo plní hudbou pravého odpuštění. Skrze tohoto malého muže zpíval Bůh pro celý svět. K nezadržení. A každým dalším taktem zhoršoval moji strašnou porážku.“

Film plný hudby a šílenství zaznamenal ve své době neočekávaný divácký úspěch a způsobil dokonce „mozartománii“. Ve skvěle vystavěných dramatických scénách totiž Forman brilantním způsobem využil právě roli hudby. Amadeus získal mimo řady jiných prestižních ocenění také osm Oscarů.

Amadeus
Tom Hulce

3. Statečné srdce (1995)
Hlavní postava: skotský národní hrdina William Wallace
Režie: Mel Gibson
Motto: „Svoboda!“

Drsná středověká pohádka o tom, kterak se plebejec postavil do čela odporu proti anglické vrchnosti, aby se nakonec stal obětí zrady vlastního vojska. Film byl oceněn pěti Oscary.

Statečné srdce
Mel Gibson

4. Nedotknutelní (2011)
Hlavní postavy: ochrnutý aristokrat Philippe Pozzo di Borgo a jeho francouzsko-senegalský pečovatel Abdel Sellou
Režie: Olivier Nakache, Eric Toledano
Motto: „Horší už to bejt stejně nemůže!“

Dramatické a zároveň vtipné vyprávění o tom, že ani od krku po prsty u nohou nepohyblivý člověk, odkázaný na pomoc druhých, nemusí ztratit smysl života. Neobyčejný film o spojení melancholického multimilionáře a extrovertního recidivisty přináší radost tím, jak umí vyprávět o lidech.

Nedotknutelní
François Cluzet a Omar Sy

5. Pianista (2002)
Hlavní postava: Władysław „Władek“ Szpilman
Režie: Roman Polanski
Motto: „Když nás bodneš, nebudeme krvácet. Když nás polechtáš, nebudeme se smát. Když nás otrávíš, neumřeme. Když nám ukřivdíš, nepomstíme se.“

Klavírista a hudební skladatel židovského původu Władysław Szpilman líčí své tragické osobní zážitky z varšavského ghetta během holocaustu. Pěkně od začátku dostávám možnost prožít to, co statisíce polských Židů. Tento silný příběh, plný vůle přežít, získal dva Oscary.

Pianista
Adrien Brody

6. Čistá duše (2001)
Hlavní postava: schizofrenický génius John Forbes Nash (mladší)
Režie: Ron Howard
Motto: „Jaký je rozdíl mezi géniem a největším géniem? Jen jeden z nich hledá algoritmus definující pohyb holubů.“

Čtyřmi Oscary oceněný film, ve kterém občas nevíte co je pravda a který vykresluje podstatu génia.

Čistá duše
Russell Crowe

7. JFK (1991)
Hlavní postava: newyorský státní zástupce Jim Garrison
Režie: Oliver Stone
Motto: „Člověk se stane zbabělcem, zhřeší-li mlčením, když by měl protestovat.“

Bezmála tříhodinové praní té největší americké špíny ve filmové konspiraci kolem smrti Johna Fitzgeralda Kennedyho. Nemusíte mít rádi politiku, stačí, když vás baví pátrat po odpovědích. Film získal dva Oscary.

JFK
Kevin Costner

8. Lawrence z Arábie (1962)
Hlavní postava: plukovník Thomas Edward Lawrence
Režie: David Lean
Motto: „Je to jejich válka a vy jim musíte pomáhat, ale nikoli ji za ně vyhrát.“

Výpravný filmový epos představující život britského důstojníka Lawrence, který během dvou let 1. světové války, které strávil v Arábii, dokázal sjednotit arabské kmeny proti Turkům a stal se, ještě za svého života, legendou. Sedmi Oscary oceněný snímek pohladí duši nejedný dobrodružně založený osoby a udiví stále aktuálníma myšlenkama.

Lawrence of Arabia
Peter O’Toole a Omar Sharif

9. Králova řeč (2010)
Hlavní postavy: král Jiří VI. a logoped Lionel Logue
Režie: Tom Hooper
Motto: „Dlouhé pauzy dodávají na důstojnosti.“ „Tak to jsem asi nejdůstojnější král.“

Zábavný příběh, plný konverzace a historických faktů z prostředí britské monarchie, vypráví o neortodoxních a kontroverzních metodách Lionela Loguea, díky kterým král Jiří VI. překonal koktání. Snímek získal čtyři Oscary v nejprestižnějších kategoriích.

Králova řeč
Helena Bonham Carter, Colin Firth, Geoffrey Rush

Na místě desátém by mohlo být klidně deset filmů. Já dávám hlas…

10. Americký sniper (2014)
Hlavní postava: odstřelovač jednotek SEAL amerického námořnictva Chris Kyle
Režie: Clint Eastwood
Motto: „Za války člověk najde opravdové přátele.“

Nic pro pacifisty. Odstřelovač Chris Kyle chrání v Iráku své bratry ve zbrani s neomylnou přesností a stává se symbolem kréda jednotek SEAL „neopustit ani jednoho muže“. Nejvýdělečnější válečný snímek všech dob rozpoutal debatu, jestli válku odsuzuje, nebo naopak oslavuje. Clint Eastwood natočil životopis, který Chrisovi může leckdo závidět.

Americký sniper
Bradley Cooper

Pár slov závěrem…

Každého (nejen) filmového nadšence okamžitě napadne osobnost a (hlavně) film, který zde chybí. Anebo naopak přebývá. Proč zde není protřelý podvodník Frank W. Abagnale (Chyť mě, když to dokážeš – 2002)? Nebo mistr bojového umění Ip Man (2008)? Takový je úděl (jakýchkoliv) subjektivních žebříčků. Jestli po přečtení tohohle zatoužíte vidět alespoň některé v něm uvedené filmy, splnil svůj účel. Já bych si po jeho sepsání klidně střihl soukromou životopisnou noc.

Nejsem si jistý, jestli to Johankou z Arku začalo. Dám však ruku (svoji) do ohně, že Stevem Jobsem to nekončí. Už za pár dní se na nás chystá gangster James „Whitey“ Bulger (Black Mass: Špinavá hra). A ať už vaše sympatie patří komukoliv, pro filmový životopis není nakonec nejdůležitější, co kdo, kdy a kde dokázal, ale jakým způsobem o tom tvůrci dokážou vyprávět.