Retro: Vesmírná tělesa (1987) – Kultovní parodie Mela Brookse

Před dávnými a dávnými časy, kdy byla možnost sledovat celovečerní film tak jednou za týden, jsme se s rodiči rozhodli obětovat tenkrát drahocenné místo na VHS tomuto filmu. Od té doby jsem přestala počítat počet zhlédnutí.

spaceballs-poster-
Oficiální plakát k filmu Vesmírná tělesa

Pokud jste nepolíbení touto brilantní parodií, pak doporučuji rozhodně nečíst popis děje filmu. Obávám se, že byste se tím ošidili o hodinu a půl příjemné zábavy. Nemyslím tím z důvodu spoilerů, ale spíš byste v půlce přestali číst a otráveně zavřeli okno prohlížeče. Naštěstí v tomto snímku není dějová linie, podle mého názoru, to prvořadé. Možná ani druhořadé. Ve srovnání s jinými parodiemi jsou Vesmírná tělesa nakažlivě vtipná i bez nahoty, sprostých výrazů a vyvržených obsahů žaludku, používaných ve spoustě novějších parodií k vyplnění hluchých míst. Vesmírná tělesa hluchými místy nedisponují.

Skalní fanoušci sci-fi (především Star Wars, Vetřelce, nebo Planety opic) se možná budou smát více, nebo film vzteky probrečí a budou dotčeni, ale pevně věřím, že uvidí závěrečné titulky. Kvalitních komedií a obzvláště parodií je jako šafránu, proto by tato úžasná odpočinkovka neměla být zapomenuta!

Ke snímku doporučuji basu piv, brambůrky dle vlastního výběru (popřípadě džem – „malinovej“) a společnost dobrých přátel či rodiny.

spaceballs06

!!! POZOR NA DABING:

V originále bohužel nemohu soudit, nicméně české překlady jsou myslím dva nebo tři a osobně doporučuji pouze tento: (ČT pod názvem Vesmírná tělesaJosef Vinklář – Mel Brooks (prezident Škrob), Václav Postránecký – Rick Moranis (Tmavá Helma), Vlastimil Zavřel – John Candy (Blaf), Miroslav Donutil – George Wyner (plukovník Sandurz), …

Zajímavosti

George Lucas dal svolení k natočení filmu po přečtení scénáře Mela Brookse a jeho firma ILM se podílela na tvorbě speciálních efektů.

John Hurt (Vetřelec 1979) byl v této parodii opět napaden vetřelcem.

Ve filmu byla využita loď Millenium Falcon z Hvězdných válek (1977).

Millenium Falcon – Spaceballs (1987)

Pro fanoušky filmu nebo otrlé jedince vkládám i stručný popis děje: Na planetě Spaceball začíná pomalu docházet vzduch (myšleno vážně). Vládce této planety se tedy rozhodne odsát vzduch z jiné, ale mírumilovné, planety Druidia. Naneštěstí je planeta Druidia chráněna elektromagnetickým štítem, jehož číselný kód zná pouze král Roland. Zlý lord Tmavá Helma se proto rozhodne vydírat krále únosem jeho dcery Vespy. Jak to vše dopadne se dozvíte možná již dnes večer..

Info

  • Vesmírná tělesa / Spaceballs
  • Komedie / Sci-Fi / Dobrodružný
  • Režie: Mel Brooks
  • Hrají: Mel Brooks, Rick Moranis, Bill Pullman, John Candy, Daphne Zuniga, George Wyner, Joan Rivers, Dick Van Patten, Michael Winslow, John Hurt a další
  • USA, 1987, 96 min