Recenze: Hostitel (2013)

The Host / Hostitel (2013)

Země se po invazi mimozemšťanů změnila. Nejsou války, nejsou nepokoje, nejsou nemoci. Lidé si žijí svůj život s tím rozdílem, že je jejich tělo okupováno hostitelskou duší.  Je ale pár jedinců, kteří se invazi brání a snaží se přežít. Mezi tzv. „divoké“ patří i Melanie. Spolu se svým bratrem putuje a hledá různá útočiště. Jednou ale narazí na dalšího člověka, Jareda a bezhlavě se do něj zamiluje. Nebyla by to ale pravá lovestory, kdyby se do jejich vztahu něco nezapletlo. Duše jménem Hledačka se snaží Melanie dopadnout, ale ta radši volí smrt. Bohužel ale nezemře a do jejího těla se dostane duše zvaná Poutnice. Melanie se ale nevzdává a nechce se svého těla vzdát. Podaří se ji navázat spojení s Poutnicí a obě se rozhodnou najít Jareda a jejího bratra. Je tu ale ještě Hledačka a ta se jen tak nevzdává.

Hostitel se zrodil v hlavě spisovatelky Stephenie Meyer, autorky neméně slavné ságy Stmívání. Hostitel je ale trochu jiný než upíří série. Kniha je totiž označována jako „sci-fi pro všechny, kdo nemají rádi sci-fi“. Originální sice předloha moc není, a než na sci-fi prvky sází na ty romantické. Máme tu dívku v nesnázích, dva kluky, kteří o ni mají zájem. I když drobný rozdíl tu je v tom, že v těle dívky převládají dvě duše a každá je zamilovaná do jiného.

The Host / Hostitel (2013)
The Host / Hostitel (2013)

Co se týče hereckého obsazení, tak se víceméně povedlo. Hlavní hrdinku Melanie si ve filmu střihla Saoirse Ronan, kterou můžete znát z filmů Pokání nebo Hanna. Saoirse sice hraje chvílemi docela prkeně, ale její rozmlouvání s druhou duší a vnitřní rozkol ji budete věřit. V roli Jareda můžete vidět Maxe Ironse a v roli Hledačky Diane Kruger. Kruger to sice v bílém oblečku sekne, ale celá její postava je hrozně prkenná a nepřirozená.

Film celkově působí ale hodně klišoidně a povrchně. Skoro všechny zvraty se dají odhadnout dopředu a romantiky je tam až přehršel moc. V tomhle směru se to hodně podobá Stmívání. Pro milovníky klasických scifáčů tohle nebude to pravé, film se spíše zaměřuje na holčičí osazenstvo. Postavy kolikrát pronášejí podivné věty a nechovají se tak, jak by se normální člověk choval.

Saoirse Ronan a Max Irons
Saoirse Ronan a Max Irons

Podle informací od samotné autorky, máme čekat trilogii. Kdy ale napíše další dva díly, je ve hvězdách, protože se spíše věnuje profesi scénáristy. Zdá se mi ale, že v poslední době se filmům natočeným podle knižních předloh moc nedaří.

Závěr:

Hostitel není špatný film, ale je vhodný jen pro určitý druh publika, především pro znalce knižní předlohy a taky fanoušky tvorby Stephenie Meyer. Je to takový přeslazený romantický film s prvky sci–fi.

  • The Host / Hostitel
  • Trailer
  • Romantický sci-fi thriller
  • Stopáž: 125 minut
  • Režie: Andrew Niccol
  • Hrají: Saoirse Ronan, Max Irons, Diane Kruger, Jake Abel, William Hurt, Frances Fisher, Chandler Canterbury a další.