Netflix odstraní kultovní found footage horor. Diváky děsí dodnes

Zdroj: Artisan Entertainment

Nízkorozpočtový snímek, který odstartoval boom found footage hororů, zaznamenal v době svého uvedení neuvěřitelný úspěch. Řeč je o kultovní Záhadě Blair Witch (1999), která se na konci dubna stáhne ze streamovací jedničky, Netflixu.

Říká se, že USA jsou místem, kde se plní sny. To mohou potvrdit i dva přátelé Eduardo Sánchez a Daniel Myrick, kteří se v roce 1999 rozhodli natočit film. Na základě scénáře, který si sami napsali, se jim podařilo zrealizovat projekt, který má již dnes kultovní status a rok co rok ho sledují lidé lačnící po napětí, strachu a překvapení.

Čtěte také: Bambi od Disneyho se vrací jako vraždící mutant. Trailer slibuje velmi bizarní podívanou

Hrdiny příběhu jsou tři studenti, kteří se v roce 1994 vydali do lesů západního Marylandu nedaleko Burkitesville, aby natočili dokument o nechvalně známé čarodějnici. Místní lidé vyprávějí neuvěřitelné věci. Někteří ji prý viděli na vlastní oči, jiní popisují tragédie, které má na svědomí. Všichni před ní varují.

Zdroj: Artisan Entertainment

Jak se dozvídáme z úvodního titulku, toto co vidíme, je nalezená videokazeta z jejich natáčení, která byla objevena rok poté. Jisté je jediné – nepřežili. Nyní můžeme sledovat pravděpodobně poslední okamžiky z jejich životů. Lesy kolem Burkitesville jsou hluboké a plné nástrah a ačkoli počátek jejich putování připomíná prázdninový výšlap do přírody, brzy narazí na neklamné stopy toho, že mají společníka, který to s nimi nemyslí ani trochu dobře.

Záhada Blair Witch patřila na přelomu století k nejdiskutovanějším filmům. Mluvilo se o ní dlouho před premiérou, kdy média a internet nacházející se v plenkách začaly šířit upoutávky z filmu, formálně vypadající jako skutečný záznam na videokazetě. Videa byla děsivá a vypadala reálně do té míry, že masy lidí uvěřily, že Blair Witch Project vypráví skutečný příběh a že se skutečně jedná o přepis z nalezené kazety.

Až později se ukázalo, že Záhada Blair Witch odstartovala nový trend v kinematografii, takzvané found footage filmy. A tím způsobila revoluci ve způsobu tvorby marketingových kampaní v tomto odvětví. Od té doby se horory natáčené z pohledu první osoby a ruční kamerou vyrojily jako houby po dešti. Od Rec po Paranormal Activity. Styl found footage se poměrně rychle přizpůsobil i dalším filmovým žánrům.

Při výrobních nákladech kolem 100 000 dolarů film celosvětově vydělal téměř 250 milionů dolarů (s ohledem na inflaci by při dnešních cenách vstupenek tato částka činila asi 500 milionů). Také z hlediska čistého zisku se dodnes jedná o jeden z nejvýdělečnějších filmů všech dob.

Záhada Blair Witch bude na Netflixu pouze do 30. dubna.

Zdroj: Artisan Entertainment