Recenze: Abigail na vlnách krve i zvráceného humoru

Zdroj: Universal Pictures

Tvůrci filmu Krvavá nevěsta přicházejí s další brutální podívanou. Abigail v některých věcech může připomínat zmíněný horor. Především tím, že se opět jedná o krvavé lázně a zároveň v sobě mají i určitou porci specifického humoru.

Na začátku jsou diváci svědky promyšleného únosu malé dívky, která je dcerou jakéhosi boháče. Provede ho skupinka mezi sebou se neznajících zločinců, kteří si tím prostě chtějí vydělat díky tučnému výkupnému. Únos proběhne bez větších problémů, zbývá jen udržet dívku v bezpečí po čtyřiadvacet hodin, než dostanou slíbené peníze. To ovšem ještě netuší, co je čeká. Brzy totiž začnou únosci umírat. Abigail není tak nevinná dívenka, jak se na první pohled zdálo.

Čtěte také: 13 nejočekávanějších hororů do konce roku 2024

Připravte se na krvavá jatka

Celý snímek začíná vlastně poměrně nevinně a připomíná spíše kdejakou akčňárnu. Postupem času ovšem situace výrazně přitvrdí a začnou se dít velké věci. Připravte se na potoky krve a nechutnosti, díky kterým možná někdo vyzvrátí svůj oběd. Opravdu nic pro slabší povahy a jestliže omdléváte při odběru krve, na tohle se radši ani nedívejte.

Zdroj: Cinemart

Připodobnění ke Krvavé nevěstě opravdu není náhodné. Z filmu jsem cítil rukopis autorů a některé podobné prvky jako u zmíněného staršího sourozence. Především onu formu vyvražďovačky okořeněnou s až bizarním či humorným podtextem.

Alisha Weir – ďábel v těle andílka

Výrazným středobodem filmu je za mě hlavní hrdinka Abigail v podání Alishy Weir. Malá na první pohled křehká dívenka prochází během zápletky velkou proměnou a dokázala ji ztvárnit opravdu skvěle. V jednu chvíli vám puká srdce lítostí na jejím osudem, abyste posléze měli chuť ji zabít nebo před ní hodně rychle utéct.

Podle obrázků z filmu si dokážete představit, jak bude její proměna probíhat. Nějaké ty ostřejší zoubky, nadpřirozená síla a hon na oběti může začít. Chvílemi se jí budete bát, chvílemi vám možná přijde spíše vtipná. No ale potkat byste ji asi v nějakém temném koutě nechtěli. Určitě si zaslouží účast v žebříčku nejděsivějších dětí v hororu.

Za pozornost ovšem určitě stojí i partička únosců, která je hodně rozmanitá. Najdete tu typického bouchače, IT holku, chytrolína, černého mariňáka nebo ujetého řidiče. I jejich pozice se postupem času promění. Zatímco u některých vám vlastně ani tolik nevadí, že zemřou (sakra jsou to únosci dítěte), jiní se dostanou spíše do role obětí.

Zdroj: CinemArt

Poslední role Anguse Clouda

Obsazení je postavené spíše na méně známých (i když často zkušených) hercích, ale ničemu to nevadí. Za mě se svých rolí zhostili skvěle a právě pestrost jejich charakterů dodává celému průběhu na zajímavosti. Jednoho z přítomných navíc zahrál Angus Cloud, u něhož se jednalo o jeho poslední roli. V pětadvaceti letech totiž zemřel na předávkování.

Zápletka postupně graduje, krev často postříká celou obrazovku a postav ubývá. Vlastně ani nedokážete odhadnout, kdo nakonec vůbec přežije. Postupně se přidávají i další záporáci, až je to chvílemi trochu překombinované. Ale proč ne, nudit se rozhodně nebudete. Film je vlastně plný určitých zvratů, které napomáhají udržet divákovu pozornost.

Verdikt

Nebudeme si nic nalhávat, asi to nebude kultovní biják. Nemyslím si ani, že by to bylo jeho úlohou. Pro někoho může být film až odpudivý, pro jiného odpad, ale určitě si najde i slušný počet nadšenců. Nabídne dostatek akčních momentů a brutalita je jeho silnou součástí. Bizarnost se prolíná až s černým humorem. Právě ona kombinace hororové atmosféry s určitou nadsázkou může být pro mnohé tím pravým ořechovým. Určitě jsme ovšem viděli i mnoho lepších hororů.

Zdroj: CinemArt