Trojice českých filmů ovládla Netflix. Jeden z nich nemá ani 30 % na ČSFD

Foto: Tancuj Matyldo (Bontonfilm), Jak přežít svého muže (Falcon)

Hned tři české filmy v současné době atakují nejvyšší příčky sledovanosti Netflixu. Jeden z nich přitom nemá ani 30 % na ČSFD, ten druhý ani 50. Třetí, ve kterém hrají Karel Roden a Regina Rázlová patří k nejlepším českým snímkům minulého roku.

Jedeme na teambuilding

Pozice na Netflixu: 1. místo
Hodnocení na ČSFD: 49 %
Hodnocení na Kinoboxu: 55 %

Hlavním hrdinou snímku je ambiciózní korporátní zaměstnanec Aleš (Jakub Prachař), který je svým narcistickým šéfem místo povýšení přeložen do nejhoršího firemního oddělení – do call centra. Tam velice rychle musí přijít na to, jak se svými kolegy vytvořit sehranou partu. Jen tak může během teambuildingového víkendu porazit bývalé kolegy a zachránit své nové oddělení před zrušením.

Třicetiprocentní recenzi na Kinoboxu napsal Mojmír Chytil: „Sprostá a dětinská, avšak bohužel i nepříliš vtipná komedie stojí na stereotypech a vyhroceném podání předvídatelných situací,“ uvádí recenzent. „Jde pouze o rutinně odvedenou zakázku stojící na známých hereckých tvářích, na druhou stranu u nás podobně čistokrevných komedií (které si nehrají na romantiku) během roku vznikne jen pár.“

Čtěte také: Mimozemská invaze, sérioví vrazi nebo další Rebel Moon. 10 nejočekávanějších dubnových novinek na Netflixu

Tancuj Matyldo

Pozice na Netflixu: 2. místo
Hodnocení na ČSFD: 81 %
Hodnocení na Kinoboxu: 84 %

Film vypráví příběh uzavřeného Karla (Karel Roden), který si k sobě nastěhuje svou extravagantní matku Matyldu (Regina Rázlová) poté, co nečekaně přišla o byt. U Matyldy ale propuká Alzheimerova choroba, a soužití s ní je pro Karla hotovou katastrofou. Jako možné řešení se nabízí, že se o svou babičku postará Karlův syn Pavel pohrdající otcovou profesí exekutora.

„Kvůli stárnutí obyvatelstva a zvyšování průměrné délky života bude lidí s Alzheimerovou nemocí v dalších dekádách přibývat, a tak je jistě dobře, že na tento sociální problém upozorňuje i hrané drama. Obzvlášť když je citlivě natočené a ještě suverénněji zahrané,“ píše Mojmír Sedláček ve své recenzi na Kinoboxu.

Jak přežít svého muže

Pozice na Netflixu: 6. místo
Hodnocení na ČSFD: 27 %

Hlavní hrdinkou filmu je mladá herečka Lucie, která se po mateřské dovolené snaží vrátit do práce. Setkává se ale s klasickými starostmi svobodných matek a současně se zamotává do bláznivých situací při hledání nové lásky. Na životní cestě ji doprovázejí potrhlé kamarádky a její zhmotnělý vnitřní hlas Šedivka.

„V distribučních materiálech se píše, že film si pokládá otázku, kolik mužů a žen musí člověk v životě potkat, než najde toho pravého/pravou. A poměrně nahodile dává i odpověď – dva. Tak teď už to víte a nemusíte se s touhle nikam nesměřující křečovitou zbytečností trápit v kině,“ trefně komentuje snímek na Kinoboxu Mojmír Sedláček.