10 nejlepších dokumentů o přírodě

Foto: Moje učitelka chobotnice (Netflix), Černý zabiják (Magnolia Pictures)

V posledních několika letech došlo k opravdovému rozkvětu přírodopisných dokumentů. Na Oscara byly nominovány filmy jako Moje učitelka chobotnice, Erupce lásky a Všechno živé. Je pravděpodobné, že za to částečně může pokrok v kamerové technologii a nástup digitálního filmu. Nesmíme ani opomenout také rostoucí problémy životního prostředí. Pojďme se tedy podívat na seznam těch nejlepších přírodopisných dokumentů.

Zázračná planeta (2006-2023)

Pro milovníky přírodopisných dokumentů je Zázračná planeta důležitou součástí televizní historie. Byl to první dokument BBC ve vysokém rozlišení a i po letech vypadá nádherně. David Attenborough nás v každé epizodě provede jinou částí planety a věnuje se našemu domovu s majestátní úctou. Dokument se dočkal několika pokračování, která jsou sama o sobě úžasná.

Moje učitelka chobotnice (2020)

Film Moje učitelka chobotnice, který získal Oscara za nejlepší celovečerní dokumentární film, je příběhem o propojení mezi filmařem a chobotnicí žijící v jihoafrickém chaluhovém lese. Když ho tvor pozve do svého podmořského života, nechtěně ovlivní jeho lidské vztahy – zejména s jeho synem.

Lov (2015)

Většina dokumentárních filmů o predátorech a kořisti se zaměřuje na hrozivé následky těchto setkání. Tento seriál s vyprávěním Davida Attenborougha se však více zabývá chytrými způsoby, jakými se cíle vyhýbají svým potenciálním zabijákům. Každá epizoda se zaměřuje na jiné části planety, a tak je Lov stejně rozmanitý jako tvorové, které sleduje. Přesto může být sledování náročné pro milovníky zvířat nebo pro slabé povahy.

Afrika (2013)

I když mnoho skvělých dokumentů zavede diváky do celého světa, tento dokument se zaměřuje na Afriku, jak je patrné z názvu. Dokument se zaměřuje na různé druhy divoké zvěře a ekosystémy na titulním kontinentu. Každá epizoda skvěle osvětluje oblasti, které jsou v jiných přírodopisných dokumentech často opomíjeny.

Zázraky vesmíru (2011)

Pokud se vám stýská po Carlu Saganovi, který fascinuje každým aspektem galaxie, pak je pro vás dokumentární seriál o přírodě Zázraky vesmíru to pravé. Tento pořad, který vypráví fyzik a profesor Brian Cox, se zaměřuje na klíčové pojmy, jako je světlo, gravitace, čas. Spojení se Saganem je obzvláště silné ve druhé epizodě, která se zabývá tím, jak je hvězdný prach stavebním kamenem vesmíru i lidstva.

Modrá planeta – Historie oceánů (2011-2017)

Velkou ironií většiny přírodopisných dokumentů je, že i když se týkají všech kontinentů, stále ignorují většinu světa. Modrá planeta tuto mezeru řeší tím, že David Attenborough vypráví o hlubokých ponorech do oceánů, které tvoří neuvěřitelných 70 % Země. Každá epizoda zkoumá různé aspekty života pod mořskou hladinou a vyprávění se věnuje stejně tak historii jako biologii.

Jižní Pacifik (2009)

Sledování Jižního Pacifiku je téměř hypnotické a nemusíte být detektiv, abyste pochopili proč. Tento dokumentární seriál od BBC o ostrovech v jižním Pacifiku vypráví Benedict Cumberbatch. Bez ohledu na to, kdo se ujímá vypravěčských povinností, však vizuální stránka zůstává ohromující. Každá epizoda pokrývá jiný aspekt největšího oceánu světa, od opuštěných ostrovů po podmořské sopky.

Černý zabiják (2013)

Dokument se týká zajetí kosatky Tilikum, která se podílela na smrti tří lidí, a důsledků chovu kosatek v zajetí. Reportáž o Tilikumovi zahrnuje jeho odchyt v roce 1983 u pobřeží Islandu a jeho údajné obtěžování ostatními kosatkami v zajetí v Sealand of the Pacific.

Země medu (2019)

Film Země medu dokumentuje život Hatidže Murat, makedonské včelařky tureckého původu, která žije ve vesnici Bekirlija v obci Lozovo. Je jednou z posledních chovatelů divokých včel v Evropě. Kvůli své poloze v odlehlých horách nemá ve vesnici přístup k elektřině a tekoucí vodě. Hatidže žije se svou 85letou, částečně slepou a na lůžko upoutanou matkou Nazife, která je na své dceři zcela závislá. Hatidže se živí prodejem medu v hlavním městě země Skopje, které je od vesnice vzdáleno čtyři hodiny cesty.

Volání Antarktidy (2024)

Tento nový dokumentární film Volání Antarktidy je nádhernou pozvánkou k cestování a objevování bílého kontinentu, který nepřestává lidstvo fascinovat. Pokud sníte o polárních krajinách a divoká příroda a širé prostory vás naplňují úžasem, pak se 18. dubna 2024 vydejte do kina na film Luca Jacqueta.