HBO Max uvede zombie apokalypsu s Billem Murrayem. Zombieland to není

Zdroj: Focus Features

Přední intelektuál současné kinematografie Jim Jarmusch sáhl po filmovém motivu téměř stejně opotřebovaném jako rozkládající se těla hladových zombie. Mrtví neumírají jsou poctou George Romera, o čemž se už na konci týdne budeme moci znovu přesvědčit na HBO Max.

Děj snímku se odehrává v malém městečku Centerville, kde život plyne pomaleji, než ve zbytku Ameriky. Jeho obyvatelé si jen sotva povšimnou, že Slunce navzdory pozdní hodině nezapadá a že televize a rádia ztratí signál. Jak se brzy ukáže, viníkem není nikdo jiný než lidstvo neboť právě jeho přičiněním se Země vychýlila ze své osy. Výsledkem je řada výše zmíněných anomálií pozorovaných po celém světě, z nichž nejzvláštnější je, že mrtví vstávají z hrobů. A mají hlad.

Čtěte také: Akční komedie z Netflixu má téměř 100% recenze. Nad uvedením v Česku visí otazník

Namísto postav hrdinně bojujících o přežití tu máme dva flegmatické (v podání Billa Murreyho a Adama Drivera) a jednu hysterickou policistku (Chloë Sevigny), kteří jsou tváří v tvář apokalypse, jež se jim odehrává před očima, zcela pasivní. Místo aby chránili obyvatele městečka, rozhodnou se zabarikádovat na policejní stanici. Film je prakticky zbaven dramatičnosti, obsahuje jen velmi málo akčních, krvavých scén nebo lekaček.

Čtěte také: Nejlepší filmy od Jima Jarmusche

Pravdou je, že Jarmuschovi mnohem více svědčí společnost upírů (Přežijí jen milenci) než chodících mrtvol. Jeden z největších básníků moderní kinematografie, jak naposled úspěšně dokázal v Patersonovi, by neměl svůj jedinečný styl znečišťovat takovými kompromisními a povrchními nápady. To ovšem neznamená, že by Mrtví neumírají byli špatní. Tento film je však určený pouze zarytým Jarmuschovým fanouškům a my ostatní bychom se měli pevně zabarikádovat před hladovým Iggy Popem.

Na HBO Max od 26. dubna.

Zdroj: Focus Features