TOP 8: Nejlepší filmy od Jima Jarmusche

Filmový festival Karlovy Vary uvede letos do kin nový komediální snímek režiséra Jima Jarmusche Mrtví neumírají. Dramatická komedie plná černého humoru se může pyšnit hvězdným obsazením včetně Billa Murrayho, Adama Drivera, Tildy Swinton nebo Chloë Sevigny. Pár z nich si už pod jeho režisérským dozorem zahrálo. Pojďme si nyní připomenout osm jeho nejlepších režijních počinů.

Podivnější než ráj (1984)

Willieho pravé jméno je Béla Molnár a do Ameriky přišel z Maďarska. Právě však na svoji minulost, původ a pravé jméno by nejraději zapomněl. Vše mu ale znenadání připomene sestřenice Eva, která se má k němu na chvíli nastěhovat, aby navštívila New York, než odletí bydlet k tetě do Clevelandu. Willie ji nepřivítá zrovna vřele a Eva s tím musí žít. Teprve v době, kdy Eva odjíždí si Willie uvědomí, že toho mají spolu hodně společného, a že stejně jako on je i Eva vyvržencem rodiny. Proto se ji rozhodne, po roce bydlení u tety, unést a vzít s sebou na Floridu. Byť se to na první pohled zdá jako krásný nápad a úžasná idylka, vše naruší nečekaný zvrat v jejich životech.

Mimo zákon (1986)

Ve vězeňské cele se jednoho večera sejdou tři naprosto odlišní muži, kterým osud připravil náhodné setkání. Stále hledající práci DJ Zack, pasák prostitutek Jack a italský turista Roberto mluvící lámanou angličtinou. Zack a Jack se na věc dívají pesimisticky a noc ve vězení pro ně znamená to, že život za nic nestojí. Proto jim pije krev jejich optimistický, skvěle naladěný a v americký sen věřící italský turista Roberto. Vadí jim však pouze do chvíle, než zjistí že Roberto má plán, jak se dostat z vězení ven. Jim Jarmusch díky tomuto filmu vzdal hold noir žánru a kriminálním vězeňským snímkům. Atmosféru filmu podtrhl díky skvělé kameře a černobílému zpracování.

Tajuplný vlak (1989)

Tři tragikomické povídky se odehrávají v jednom vlaku v Memphisu a vyobrazují tři různé filmové žánry. V prvním romantickém příběhu sledujeme turistický výlet japonského manželského páru jedoucí do Memphisu za rock&rollovými legendami a Gracelandem. Druhý je duchařský příběh o Italce, jenž čeká na letadlo, ve kterém má odletět společně s ní i rakev se zesnulým manželem zpátky do rodné země. Poslední povídka vypraví o skupině několika výtržníků, kteří se uchýlí do jednoho hotelu a pro diváka tak vzniká napínavý kriminální thriller.

Noc na Zemi (1991)

Režisér je známý převážně svým povídkovým stylem, natočil několik filmů na podobný způsob. Mezi jeho nejlépe hodnocené povídkové filmy patří právě Noc na Zemi. Obsahuje pět příběhů odehrávajících se v pěti velkých městech a v pěti různých časových pásmech. Všechny příběhy se soustředí na život taxikářů a jejich pasažéry. Jarmusch se díky povídkovému žánru mohl chopit experimentování, a tak do jednoho filmu vyzkoušel hned několik různých filmových stylů od typicky hollywoodského, přes francouzský film až po japonsky vyhlížející styl. Velmi zábavné drama nabízí i pár zvučných jmen jako Winona Ryder nebo Roberto Benigni.

Mrtvý muž (1995)

Do zábavné westernové parodie obsadil režisér tehdy velmi nadějného a oblíbeného Johnnyho Deppa a nemohl vybrat lépe. Depp díky svému osobitému stylu hraní, udělal z role ikonickou postavu a snímek se řadí mezi nejoblíbenější filmy filmových fanoušků. William Blake odjíždí po smrti rodičů na divoký západ, aby si zde našel práci a usadil se. Shoda náhod z něj ale záhy udělá psance, zabijáka a prostě hledaného člověka, což jeho život obrátí naruby. Záchranným lanem se pro něj stává indián jménem Nikdo, díky kterému se naučí na svět dívat jinak.

Ghost Dog – Cesta samuraje (1999)

Ghost Dog je muž, do kterého byste na první pohled řekli, že patří mezi americké gangstery zabývající se drogami, pašováním zbraní nebo prostitutkami. Jeho přesvědčení a víra proto mnohé překvapuje. Ghost Dog se řídí filozofií japonských samurajů. Denně cvičí japonská umění s meči na střeše a stará se o své jediné přátele – holuby. I když je mezi svými velmi vítaný, díky svým vražedným schopnostem se stává pro všechny velkou přítěží a dají mu to najevo tím, že zavraždí jeho jediné přátele. To byla však velká chyba. V hlavní roli se představil herec Forest Whitaker.

Zlomené květiny (2005)

Don Johnston je postarší muž, který ve svém mládí zažil několik milostných dobrodružství. To vše se mu najednou vrátí v podobě anonymního růžového dopisu napsaném na psacím stroji, kde stojí, že má dospělého syna. Jelikož Dona momentálně opustila jeho přítelkyně, nemá nic jiného na práci než se vydat vstříc minulosti a navštívit své bývalé milenky, aby zjistil pravdu o svém synovi. Setká se se čtyřmi osudovými ženami, které nějakým způsobem ovlivnili jeho život, ale na místo setkání se synem se dočká střetu minulosti s přítomností. V hlavní roli Dona se nám představil Bill Murray a jeho čtyři osudové ženy ztvárnily přední herečky Sharon Stone, Frances Conroy, Jessica Lange a Tilda Swinton.

Přežijí jen milenci (2013)

V romantickém upírském dramatu se v hlavních rolích představili Tilda Swinton a Tom Hiddleston. Oba hrají milence staré tisíc let, avšak věk je jen číslo. Díky svému upírství vypadají Adam a Eva stále mladě a společně si slíbili, že nikdy nezabijí a budou se živit jen krví z nemocnice. Jejich plán z ničeho nic naruší Evina sestra, která je navštíví a ve městě se najednou začínají dít nevysvětlitelné vraždy nevinných lidí. Adam a Eva musejí uprchnout do jiné země, aby unikli podezření a Evině sestře. Jenže smrt si vždy najde každého.