Mrtví neumírají: Zombie komedie, na kterou jsme čekali?

Zombie se po svém představení ve filmu Noc oživlých mrtvol staly nedílnou součástí popkultury, jakož i svébytným žánrovým odvětvím světového hororu. Nezůstalo však jen u toho a dočkali jsme se tedy i zombie komedií v čele s takřka popcornovými peckami jako Zombieland, či Soumrak mrtvých, ale i méně známými zvráceně černohumornými záležitostmi, jakou je třeba Braindead – Živí mrtví. Známý režisér Jim Jarmusch si nyní bere tento neustupující fenomén na paškál. Zařadí se jeho počin mezi nejlepší zombie filmy všech dob?

Veškerý myslitelný potenciál by tu byl. Od schopného režiséra, který ve své tvorbě dokáže přeskakovat mezi žánry (stále mám v paměti jeho úžasně poetického Patersona), přes klasický, ale mnohé slibující zápletku, až po hvězdné obsazení.

Hlavní postavy policistů, čelící zombie apokalypse v americkém maloměstě ztvárnili Bil Murray a Adam Driver, což jsou dvě velká jména – jedno je legendou, druhé má veškerý potenciál se jí stát. Tedy podtrženo sečteno, v titulních rolích skvělí herci. Ale to není vše. Ansábl čítá Tildu Swinton, Stevea Buscemiho, Danny Glovera, Selenu Gomez, ba dokonce i Iggyho Popa (ten hraje zombii!).

Už samotný trailer slibuje humorné interakce s oživlými mrtvolami, nějaké v rámci žánru docela ztřeštěné nápady (vábení zombií na to, co měli rádi za života) a hlavně tropení si žertů z žánrových klišé. Nezbývá tedy než se těšit. Tedy máte – li rádi zombie komedie

Mrtví neumírají mají premiéru v tuzemských kinech už 4. července. V dalších rolích se představí Chloë Sevigny, Tom Waits, Caleb Landry Jones, Rosie Perez, Sara Driver, RZA a Carol Kane.

Komedie s černým humorem je specifická v tom, s jakým klidem policisté a někteří obyvatelé zombie apokalypsu berou, a se svými sarkastickými narážkami z toho tvoří vtipnou podívanou.

V tichém městečku, kde se nikdy nic velkého nestalo se jednou v noci probudí mrtví, kteří napadnou servírku v restauraci a pár zákazníků. Vraždy po celém městě vyšetřují tři policisté, kteří mají v pachatelích jasno – jsou to zombie. I když se jedná o stvoření, která pojídají lidi za živa, jakoby uvnitř jejich mozku zůstalo stále něco z jejich „živého“ života a vracejí se zpátky k tomu, co je dělalo šťastnými. Tak policisté narážejí na zombie, co hraje tenis, pije kafe nebo žádá o chardonnay.

„Americké městečko Centerville je ospalá díra, v níž stárnoucí šerif Robertson (Bill Murray) netrpělivě odpočítává zbývající dny do důchodu, protože nudit se člověk může i bez koltu za pasem. Jeho mladý kolega Peterson (Adam Driver) naopak stále doufá, že se k nějakému pořádnému vyšetřování jednou dostane. Zasloužil by si to, protože jako první vytuší, že ty dvě ošklivě zavražděné dámy z místního bistra mají na svědomí zombie. Jindy by se mu zkušenější kolega vysmál, ale dnes ne. V městečku se totiž odehrává mnohem víc podivností, například slunce nezapadá, kdy by normálně mělo, do pohřebního ústavu nastoupila divná ženská se skotským přízvukem a samurajským mečem (Tilda Swinton), a rasistickému farmáři Millerovi (Steve Buscemi) začal mizet dobytek. A když na městečko konečně padne noc, z předtuchy se stane jistota. Nejrušnějším místem Centerville se v tu chvíli stává hřbitov, jehož obyvatelé právě procitli a dostali chuť na čerstvé maso. A muži zákona tuší, že dneska je čeká přesčas.“