Čtyřicetiletá historie českých videoher v nové minisérii. Už dnes ji můžete zhlédnout zdarma

Foto: Kingdom Come: Deliverance (Warhorse Studios), Operace Flashpoint (Bohemia Interactive Studio)

Jak vznikaly české videohry, na kterých vyrostly celé generace? Příběhy nadšenců a vizionářů, kteří formovali domácí i světovou herní scénu, přiblíží nová desetidílná minisérie Game Story, která bude k dispozici na iVysílání už 6. dubna.

Deset epizod o vývoji tuzemské herní scény posledních bezmála čtyřiceti let nahlédne do zákulisí tohoto odvětví kreativního průmyslu, a to očima hráčů, programátorů i vývojářů, jejichž kariéra mnohokrát začínala ve studentském pokoji. Jednotlivé epizody si posvítí do zákulisí tuzemské herní scény a fascinujícího tvůrčího odvětví, které generuje větší příjmy než filmový a hudební průmysl dohromady.

Čtěte také: Jaderná zkáza, praktické efekty a mutanti na každém kroku. Fallout ohromuje novými upoutávkami

Seriál připomene všechny významné technologie od ZX Spectra až k virtuální realitě. Mezi hrami nechybí legendární Tetris 2, Machinarium, světově úspěšný Euro Truck Simulator či Operace Flashpoint, za kterou tvůrci získali herního „Oscara“.

„Chtěli jsme nejen odvyprávět příběhy konkrétních her, ale zachytit rozvoj celého herního průmyslu. A to nám umožňuje právě zasazení do širších dobových trendů a souvislostí pomocí archivů. Souběžně s vývojem her tak zachycujeme technologický vývoj a pokrok, který jde ruku v ruce s vývojem průmyslu. Ukazujeme, že český herní průmysl je velké a úspěšné odvětví, na které můžeme být právem hrdí,“ vysvětluje režisér Štěpán Vodrážka, který nejvíce času strávil právě u Operace Flashpoint nebo první Mafie.

Game Story na iVysílání od 6. dubna.

Zdroj: Česká televize