Čtveřice českých filmů ovládla Netflix. Nejsledovanější je novinka s Kozubem

Foto: Grand Prix (Falcon), Tancuj Matyldo (Bontonfilm)

Tomu se říká vytrvalost. České snímky Tancuj Matyldo a Jedeme na teambuilding atakují nevyšší příčky sledovanosti Netflixu už téměř tři týdny v kuse. Mezi současnou top desítku se k nim nyní přidává ztřeštěná komedie Grand Prix a vánoční Přání Ježíškovi, které jsou na Netflixu teprve od 17. dubna.

Grand Prix

Pozice na Netflixu: 2. místo
Hodnocení na ČSFD: 59 %
Hodnocení na Kinoboxu: 58 %

Komedie z roku 2022 vypráví příběh dvou bratranců Romana a Emila, kteří se chtějí od jakživa dostat na závody Formule 1. Roman řídí rozpadající se autobazar na kraji města, má tři děti a manželku. Dalo by se říci, že Emil je jeho pravým opakem. Miluje pořádek a o svou autodílnu se stará jako o to nejcennější, co v životě má.

Recenzi pro Kinobox napsal Martin Svodoba: „Grand Prix je na jednu stranu typická komedie o cestě chybujícího člověka za nápravou, ovšem s tím, že se v ní nikdo nenapraví. Prušinovský ostatně svůj svět zaplňuje příliš komplexními motivy, aby nějaký banální žánrový akt nápravy mohl doopravdy stačit. Tato komplexita ale nemůže vyniknout, protože Prušinovský zároveň propadá svému protagonistovi a vše deformuje tak, aby se jeho hrdina mohl u závěrečných titulků cítit lépe. Ovšem bez jasného důvodu, proč bychom se tak měli cítit my.“

Jedeme na teambuilding

Pozice na Netflixu: 3. místo
Hodnocení na ČSFD: 47 %
Hodnocení na Kinoboxu: 55 %

Hlavním hrdinou snímku je ambiciózní korporátní zaměstnanec Aleš (Jakub Prachař), který je svým narcistickým šéfem místo povýšení přeložen do nejhoršího firemního oddělení – do call centra. Tam velice rychle musí přijít na to, jak se svými kolegy vytvořit sehranou partu. Jen tak může během teambuildingového víkendu porazit bývalé kolegy a zachránit své nové oddělení před zrušením.

Třicetiprocentní recenzi na Kinoboxu napsal Mojmír Chytil: „Sprostá a dětinská, avšak bohužel i nepříliš vtipná komedie stojí na stereotypech a vyhroceném podání předvídatelných situací,“ uvádí recenzent. „Jde pouze o rutinně odvedenou zakázku stojící na známých hereckých tvářích, na druhou stranu u nás podobně čistokrevných komedií (které si nehrají na romantiku) během roku vznikne jen pár.“

Čtěte také: Akční komedie z Netflixu má téměř 100% recenze. Nad uvedením v Česku visí otazník

Přání Ježíškovi

Pozice na Netflixu: 5. místo
Hodnocení na ČSFD: 61 %
Hodnocení na Kinoboxu: 60 %

Romantická komedie nabízí pohled do života rozkmotřené rodiny, která se stále dokola snaží usmířit. Nechybí syn, který si nejraději užívá se ženami, ale posléze zjistí, že existuje i určitá zodpovědnost. Dvě osamělé duše konečně nalézají toho druhého. Spokojený manželský pár se musí postavit nové výzvě a sebevědomý manažer, jenž se zdráhá představit svoji milou rodičům, protože se děsí možné katastrofy.

Pětačtyřiceti procentní recenze z Kinoboxu uvádí, že „Přání Ježíškovi vzniklo jako sázka na jistotu – žánrovou i hereckou. Tak je třeba k němu přistupovat. Tedy jako k filmu určenému do konkrétního ročního období a za konkrétním účelem. Pokud se chcete ke konci roku v kině mermomocí dojmout ve společnosti několika domácích hereckých (a pěveckých) hvězd, máte možnost. Ničeho závratně zábavného, žánrově významného či filmařsky převratného se určitě nedočkáte, jednorázové porce poživatelného vánočního sentimentu ale kupodivu možná ano.

Tancuj Matyldo

Pozice na Netflixu: 7. místo
Hodnocení na ČSFD: 79 %
Hodnocení na Kinoboxu: 79 %

Film vypráví příběh uzavřeného Karla (Karel Roden), který si k sobě nastěhuje svou extravagantní matku Matyldu (Regina Rázlová) poté, co nečekaně přišla o byt. U Matyldy ale propuká Alzheimerova choroba, a soužití s ní je pro Karla hotovou katastrofou. Jako možné řešení se nabízí, že se o svou babičku postará Karlův syn Pavel pohrdající otcovou profesí exekutora.

„Kvůli stárnutí obyvatelstva a zvyšování průměrné délky života bude lidí s Alzheimerovou nemocí v dalších dekádách přibývat, a tak je jistě dobře, že na tento sociální problém upozorňuje i hrané drama. Obzvlášť když je citlivě natočené a ještě suverénněji zahrané,“ píše Mojmír Sedláček ve své recenzi na Kinoboxu.

Kompletní žebříček deseti nejsledovanějších filmů naleznete přímo na Netflixu.