Kyselina prší z nebes. Katastrofický snímek z loňského roku míří na HBO Max

Zdroj: Pathé

Loňská katastrofická festivalovka Acide, která vzala útokem i prestižní Cannes, se představí v české premiéře na HBO Max už koncem tohoto týdne. Snímek natočil francouzský režisér Just Philippot, který před čtyřmi roky debutoval Hejnem kobylek (Netflix).

Stejně jako Hejno kobylek, je i Acide katastrofickým filmem o přírodě a změně klimatu. Po silné úvodní sekvenci se seznamujeme s Michaelem, kterého hraje Guillaume Canet, jeho bývalou ženou Élise (Laetitia Dosch) a jejich dcerou Selmou (Patience Munchenbach). Dysfunkční rodina čelí nevídané katastrofě: smrtící bouři s kyselým deštěm.

Čtěte také: Žraloci útočí v Paříži. Trailer představuje francouzské Čelisti

Na tomto velmi jednoduchém základě dokáže režisér Just Philippot vytvořit působivé a především děsivé prostředí. Philippot skvěle zvládá momenty paniky a chaosu a první dešťová scéna je skutečnou noční můrou, z níž není úniku. Napětí je hmatatelné a netrvá dlouho, než se vám zatají dech. Brilantní soundtrack umocňuje mrazení, které je cítit po celý film.

Kritici vesměs chválí film za jeho premisu a intenzivní atmosféru. Někteří diváci však mají výhrady k tempu a vývoji postav a mají pocit, že některé aspekty mohly být více rozvinuty. Navzdory těmto výtkám si film díky působivé vizuální stránce a příběhu nutícímu k zamyšlení zaslouží obdiv.

Acide bude dostupný na HBO Max od 12. dubna.

Zdroj: Pathe