Na Netflix se vrátil jeden z nejlepších filmů všech dob! Premiéru měl před 30 lety

Zdroj: Columbia Pictures

Na Netflix se vrátil jeden z nejslavnějších filmů historie, Vykoupení z věznice Shawshank. To v roce 1994 uvedl věhlasný režisér Frank Darabont, který se nechal inspirovat povídkou hororového mistra Stephena Kinga.

Vykoupení z věznice Shawshank začíná ve chvíli, kdy je hlavní hrdina Andy Dufresne (Tim Robbins), mladý bankéř, odsouzen k dvojnásobnému doživotnímu trestu za vraždu své ženy a jejího milence. Hned první okamžiky jeho pobytu v Shawshanku jsou velmi kruté.

Čtěte také: Netflix uvedl mysteriózní thriller od tvůrce Vřískotu! Záporáka v něm hraje oscarový Cillian Murphy

V Shawshanku rozhodně nepanuje přátelská atmosféra a násilí páchané dozorci je na denním pořádku, přesto se Andy ve vězeňském životě prosadí. Pomáhá spoluvězňům, řediteli věznice a dokonce organizuje sbírku peněz pro knihovnu. Nikdo však neví, že osnuje plán útěku.

Zdroj: Columbia Pictures

Nejzajímavější postavou ve filmu je rozhodně Red, Andyho kamarád, kterého hraje Morgan Freeman. Red je starý a ve věznici Shawshank oblíbený vězeň. Kdykoli chce někdo sehnat nějaké zboží v podobě cigaret nebo běžných věcí, obrátí se na něj. Ve vězení má svou autoritu. Vidí Andyho nadšení, pomáhá mu a nakonec se stane jeho nejlepším přítelem. Divák si Reda od začátku oblíbí a přeje mu jen to nejlepší.

Film se nesoustředí jen na Andyho plán útěku, ale na mnoho dalších podzápletek, které dohromady dokonale vystihují vězeňskou rutinu a myšlenky vězňů – jejich sny, smutky a malou naději na svobodu. Andyho pobyt v Shawshanku je ale středobodem všeho.

V jednoduchosti je síla

Snímek je nejsilnější ve své jednoduchosti a v tom, že si vůbec na nic nehraje. Obsahuje napínavé scény, ale i dojemné, typická klišé vězeňských filmů a je navíc podpořen excelentními hereckými výkony. Ale hlavně jde o nádherný lidský příběh, který není nijak podbízivý nebo prvoplánový a z každé scény, byť nenápadné, cítíme, že sledujeme něco mimořádného.

Vykoupení z věznice Shawshank patří do zázračného roku 1994, kdy měli premiéru Forrest Gump a Pulp Fiction. V Oscarovém klání nakonec zvítězil Forrest Gump a jeho představitel Tom Hanks, který získal ocenění za hlavní roli. Film s dvojicí Tim Robbins a Morgan Freeman nakonec neproměnil ani jednu ze sedmi nominací, to ovšem nic nemění na tom, že se Vykoupení řadí k největším filmovým počinům všech dob.

Zdroj: Columbia Pictures