Netflix uvede nejúspěšnější horor posledních let! Možná vám vykouzlí úsměv na rtech

Zdroj: Paramount Pictures

Po Černém telefonu a sérii Saw, které Netflix uvedl v polovině března, zamíří do nabídky streamovací jedničky také děsivý Úsměv, jeden z nejlepších a nejúspěšnějších hororů posledních let.

Hlavní hrdinkou příběhu je doktorka Rose, která je svědkem podivné a traumatizující příhody s pacientkou. Od té doby začíná mít děsivé vize zastírající realitu, noční můry a vrátí se jí psychické problémy z dětství. Musí se tak postavit své minulosti, aby unikla a zastavila zlo, jinak je další na řadě.

Čtěte také: Do Vřískotu se vrací jeho největší hvězda a režírovat bude scénárista původního snímku

Úsměv je v podstatě příběhem o vyčerpání – citovém i duševním – a jeho důsledcích. Je to příběh, který má silný psychologický základ. To, co ve filmu děsí, nejsou mrtvá těla padající ze skříně, ale charakter hlavní postavy a procesy, které se odehrávají v její hlavě – paranoia, trauma, úzkost.

Úsměv vs. Neutečeš

Tvůrci hororu se starají o to, aby divákům neklesal tep, a největší devizou jejich filmu je nosnost samotného konceptu (přirovnání k Neutečeš je zcela na místě). Úsměv používá podobný přístup a nutí diváky být neustále ve střehu.

Ke klasickému hororu se režisér Finn rozhodl přidat trochu promyšlené psychologie. To vše ale v rámci žánru, bez zbytečného filozofování a moralizování. Hlavní postava (v podání vynikající Sosie Bacon) je vícerozměrná, není bez chyb a slabin, a právě proto je tak zajímavá. Úsměv je bezpochyby jedním z nejlepších hororů roku 2022.

Film se předloni stal také velmi úspěšným. S rozpočtem pouhých 17 milionů dolarů vydělal celosvětově 217 milionů a není tak divu, že už letos v říjnu poputuje na plátna kin jeho pokračování. Opět v režii Parkera Finna a tentokrát s Lukasem Gagem, Naomi Scott a Kylem Gallnerem v hlavních rolích.

Úsměv bude na Netflixu od 22. března.

Zdroj: Paramount Pictures