John Travolta slaví 70 let! Připomeňte si jeho 15 nejlepších filmů

Foto: Pomáda (Paramount Pictures), Tváří v tvář (Paramount Pictures), Carrie (United Artists)

John Travolta okouzluje diváky svými výkony už od 70. let. Hrál ve více než 60 filmech a během své kariéry ztvárnil řadu ikonických rolí, od Horečky sobotní noci po Pulp Fiction. Jeho filmy vydělaly v celosvětových pokladnách 4 miliardy dolarů. Travolta prokázal své herecké schopnosti od lamače dívčích srdcí po miláčka nezávislých filmů a akční hvězdu. K příležitosti jeho kulatých 70. narozenin jsme si pro vás připravily jeho patnáct nejlepších filmů, na které se můžete podívat níže v článku.

15. Jak ta je úžasná (1997)

Miramax

Travolta produkoval a spoluúčinkoval v tomto dramatu, jehož scénář napsal John Cassavetes, který zemřel osm let před natočením filmu. Jeho syn Nick Cassavetes projekt vzkřísil a režíroval. Ve filmu hraje Sean Penn, jenž ztvárnil roli muže zavřeného v psychiatrické léčebně, který se vrátí domů a zjistí, že jeho žena (Robin Wright) se znovu provdala a to za Travoltu. Penn za roli získal cenu za nejlepší mužský herecký výkon na festivalu v Cannes a jeho filmová manželka si za film vysloužila nominaci SAG za nejlepší ženský herecký výkon.

14. Tenká červená linie (1998)

20th Century Fox

Režisér Terrence Malick se stal tak trochu mýtickou postavou, když po režii dvou nejuznávanějších filmů 70. let (Zapadákov a Nebeské dny) na 20 let zmizel z filmového průmyslu. Tenká červená linie znamenala jeho návrat k filmové tvorbě. Příběh o bitvě o Guadalcanal za druhé světové války přilákal hvězdné herecké obsazení. Travolta hraje jednoho z hlavních vojenských důstojníků, kteří se bitvy účastní.

13. Žaloba (1998)

Touchstone Pictures

Travolta se představil v roli bostonského advokáta, který se ujímá případu proti společnosti obviněné z otrávení místních vodních zdrojů a způsobení rakoviny u lidí. Film se dočkal jen mírného ohlasu a o dva roky později zaznamenal snímek Erin Brockovichová s podobně laděnou tématikou mnohem větší pozornosti. Film si však vysloužil nominace na Oscara za kameru a pro Roberta Duvalla za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli.

12. Kdopak to mluví (1989)

TriStar Pictures

Travoltova kariéra byla ve velkém útlumu, když se odrazil od dna tímto překvapivým komediálním hitem. Ve filmu se objevuje Kirstie Alley v roli ženy, která otěhotní se ženatým mužem. Seznámí se s taxikářem (Travolta), který ji veze do nemocnice, když začne rodit. To, co by bylo standardní romantickou komedií, se stalo jedinečným, nejen díky hereckým výkonům, ale také hlasovému talentu Bruce Willise, který propůjčil hlas malému Mikeovi.

11. Hairspray (2007)

New Line Cinema

Hairspray nejdřívě vznikl jako film, který natočil John Waters, poté byl převeden na broadwayský muzikál. Podle muzikálu se po letech opět natočil film tentokrát s Travoltou ve vedlejší roli. Ten si zahrál Ednu, matku mladé dívky, která chce vystupovat v místní televizní taneční show a také ji integrovat z dosavadního čistě bílého obsazení. Za tuto genderově odlišnou roli si Travolta vysloužil nominaci na Zlatý glóbus v kategorii nejlepší herec ve vedlejší roli.

10. Michael (1996)

New Line Cinema

Scénáristka a režisérka Nora Ephronová se proslavila především svými romantickými komediemi jako Když Harry potkal Sally a Láska přes internet. V tomto filmu, do kterého obsadila Travoltu do role archanděla Michaela, změnila svůj styl. Dva bulvární reportéři vyšetřují podle nich absurdní historku, že anděl Michael žije v jejich reálném světě se starší ženou. Jejich životy se změní, když si uvědomí, že Michael je opravdu skutečný.

9. Tváří v tvář (1997)

Paramount Pictures

Inovativní thriller akčního mistra Johna Woo se týká agenta FBI (Travolta), který podstoupí futuristický zákrok, při němž je jeho tvář nahrazena tváří teroristy (Nicolas Cage), kterého se snaží dopadnout. Zápletka se stává spletitější, když terorista přijme tvář agenta FBI, čímž se film dostává do komplikované zápletky, v níž nikdo neví, kdo je kdo.

8. Chyťte ho! (1995)

Metro-Goldwyn-Mayer

Travolta získal Zlatý glóbus za nejlepší komediální/muzikálový herecký výkon za tuto adaptaci románu Elmora Leonarda o mafiánovi, který se zaplete do filmového byznysu. Překvapivě to bylo jediné významné herecké ocenění, které Travolta během své dlouhé kariéry získal.

7. Barvy moci (1998)

Universal Pictures

Román Barvy moci způsobil při svém vydání menší senzaci, protože autor byl uveden pouze jako Anonym. Příběh byl zjevně chabě maskovaným líčením první prezidentské kampaně Billa Clintona, takže se šířily fámy o tom, kdo je autorem s tak důvěrnými informacemi. Bylo poněkud antiklimatické, když se ukázalo, že to byl Joe Klein z New York Magazine. Ve filmové verzi podávají vynikající výkony Travolta jako jižanský šarmantní kandidát, Emma Thompsonová jako jeho vystresovaná manželka a zejména Kathy Batesová v roli sebedestruktivní politické asistentky.

6. Carrie (1976)

United Artists

Adaptace prvního románu Stephena Kinga od Briana De Palmy se v roce 1976 stala překvapivým trhákem a dodnes je považována za klasiku, která změnila hororový žánr. Sissy Spacek a Piper Laurie si dokonce vysloužily nominace na Oscara za nejlepší herečku a nejlepší herečku ve vedlejší roli, což je u hororu vzácný jev. Film vypráví příběh zranitelné teenagerky (Spacek), kterou spolužáci neúnavně šikanují, ta se plánuje jim na maturitním večírku pomstít. Travolta hraje přitroublého přítele Carriiny hlavní trýznitelky (Nancy Allen).

5. Městský kovboj (1980)

Paramount Pictures

Travolta ztvárnil dělníka z ropné rafinerie, který tráví večery v country westernovém baru. Film odstartoval kariéru Debry Wingerové a také učinil country westernové bary a jízdu na mechanických býcích v té době populárním trendem. Wingerová a Travolta tvoří na plátně pár, který prochází vzestupy a pády svého vztahu.

4. Výstřel (1981)

Filmways Pictures

Travolta se opět spojil s Brianem De Palmou a Nancy Allenovou v tomto dobře hodnoceném napínavém filmu o zvukaři, který omylem nahraje autonehodu politického kandidáta. Film získal převážně pozitivní recenze, ale v pokladnách kin byl zklamáním. Tento finanční neúspěch následovaný několika dalšími propadáky na několik let vážně ochromil Travoltovu filmovou kariéru. Film si v posledních letech získal popularitu zejména díky tomu, že jej Quentin Tarantino často prohlašoval za jeden ze svých tří nejoblíbenějších filmů všech dob.

3. Pomáda  (1978)

Paramount Pictures

Travolta debutoval na Broadwayi jako záskok za jednu z vedlejších rolí v původní inscenaci Pomády na Broadwayi. Když se objevila filmová verze, byl obsazen do hlavní role Dannyho Zuka. Film, který vypráví příběh „hodné“ dívky, která se zamiluje do „zlého“ chlapce, dal vzniknout také velmi úspěšnému soundtrackovému albu, z něhož vzešla řada singlů v Top 10.

2. Horečka sobotní noci (1977)

Paramount Pictures

Travolta tímto filmem odstartoval taneční mánii, která přinesla éru disca mainstreamovému publiku. Hraje devatenáctiletého mladíka z Brooklynu, který přes den pracuje v železářství, ale v noci je králem tanečního parketu na místní diskotéce. Film dal vzniknout jednomu z nejúspěšnějších soundtrackových alb všech dob, jehož hudbě dominují písně skupiny Bee Gees. Jakmile skončila éra diskoték, film trochu ztratil na popularitě, ale ve své době přinesl nejen kasovní úspěch, ale i velké uznání pro Travoltu, který si vysloužil nominaci na Oscara za nejlepší mužský herecký výkon.

1. Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994)

Miramax Films

Travoltova kariéra se v polovině 80. a na začátku 90. let velmi propadla. S výjimkou filmu Kdopak to mluví a jeho pokračování téměř nepracoval. Možná i díky lásce k filmu Výstřel ho Quentin Tarantino obsadil do hlavní role svého druhého filmu Pulp Ficton. Travolta si za roli nájemného vraha vysloužil druhou nominaci na nejlepšího herce a úspěch filmu dal jeho kariéře druhou šanci na život.