Na Netflixu přistála sci-fi o klonování lidí! Hrají v ní hvězdy Marvelu a Perníkového táty

Zákon je zákon.

Zdroj: RLJ Entertainment

Mezi novinkami, které 15. února přistály na Netflixu, se objevila také nenápadná sci-fi Dvojník (Dual) s Karen Gillan (Strážci Galaxie) a Aaronem Paulem (Perníkový táta) v hlavních rolích. Snímek měl premiéru v amerických kinech už v roce 2022, na streamu v Česku se ale objevil vůbec poprvé. Netflix ho uvedl s českými titulky.

Dvojník se odehrává v blízké budoucnosti, kde se Sarah (Karen Gillan) dozví, že je smrtelně nemocná. Aby ušetřila svou rodinu bolesti ze ztráty, rozhodne se podstoupit zákrok klonování a svůj klon poté naučí svým zvykům. Pak se ale Sarah zázračně uzdraví, což ji přivede k novému problému: ve sdílené budoucnosti lidé nemohou existovat déle, než je časový limit jejich klonů. Podle zákona se Sarah a její klon musejí utkat na život a na smrt.

Čtěte také: Netflix připravuje americkou Hru na oliheň! Projektu se upsal hvězdný režisér

Film texaského režiséra Rileyho Stearnse měl americkou premiéru v dubnu 2022. Ve stejném měsíci se dokonce objevil v nabídce českého Febiofestu a na cenách The Saturn Awards si odnesl ocenění za nejlepší nezávislý film roku. Stearns si ke svému třetímu celovečernímu snímku, který se kompletně natáčel ve finském Tampere, napsal i scénář.

Ačkoli se Dvojník nedočkal klasického uvedení v českých kinech a na Netflixu se objevil až nyní, na ČSFD ho ohodnotilo již přes 400 uživatelů. „Nevšedně natočený snímek z blízké budoucnosti s velmi pozvolným vývojem. Dílo zaujme zejména ponurou atmosférou bezvýchodné situace a nevšedními, ale velice poutavými dialogy,“ píše ve svém komentáři Eliott. Skóre Dvojníka na ČSFD ukazuje slušných 54 %.

Zdroj: RLJ Entertainment