Diváci se budou smát i plakat. Smysl pro tumor startuje už dnes

Hořkosladké drama od režisérky Metanolu.

Zdroj: Česká televize

Jak blízko smrti se musíme ocitnout, abychom se naučili žít? Život mladého medika a sportovce promění nečekaná diagnóza. Česká televize už dnes večer uvede první epizodu seriálu Smysl pro tumor, který vznikl na základě stejnojmenného belgického seriálu z roku 2018.

Příběh o ambiciózním studentovi medicíny, kterému nemoc zcela změní život, ale zároveň mu umožní najít lásku a vážit si vlastní rodiny, natočila režisérka Tereza Kopáčová. Původní belgická verze Gevoel voor tumor byla oceněna prestižní cenou Prix Europa pro nejlepší televizní sérii roku 2018. Autorem české adaptace je scenárista Matěj Podzimek.

Čtěte také: Fenomén, který zná i vaše babička. Extrémní dokument Karlos přichází do kin

„Náš seriál je o tom, že hluboký smysl může mít i rakovina. A pacienti, kteří si touhle nemocí prošli, to potvrzují. Nepotkala jsem nikoho, kdo by měl ve stejném věku tak srovnané životy a hodnoty jako ti, kteří si v mládí prošli těžkým bojem s touhle nemocí. Spontánně se přiznávali, že teď mají šťastnější život,“ říká režisérka Kopáčová.

Štáb režisérky Terezy Kopáčové měl pro natáčení seriálu Smysl pro tumor k dispozici autentické prostředí Fakultní nemocnice Hradec Králové. Řadu scén tak filmaři situovali například do prostor urgentní medicíny a laboratoří, gastroenterologického oddělení či do sálů neurochirurgické, hematologické a radiologické kliniky. Každá z osmi epizod končí krátkými rozhovory s mladými lidmi, kteří absolvovali léčbu na onkologii a aktivně se zapojili do pacientského projektu Fuck Cancer.

V klíčových rolích, vedle Filipa Březiny, diváci uvidí Terezu Brodskou, Jiřího Bartošku, Alžbětu Malou, Pavla Řezníčka či Natálii Řehořovou. První z osmi dílů bude mít premiéru v neděli 7. ledna 2024 ve 20:10 na ČT1. Ve stejnou dobu bude dostupný také online na iVysílání.

Zdroj: Česká televize

Zdroj: Tisková zpráva ČT