Rozhovor s představitelkou kokainové kmotry: Nejde jen o sex, politiku nebo genderové normy

Herečka z Takové moderní rodinky odpověděla na zajímavé otázky.

Zdroj: Netflix

Dnes proběhla londýnská tisková konference se Sofií Vergarou, představitelkou Griseldy Blanco v seriálu Griselda, která vytvořila jeden z nejvýnosnějších kartelů v historii. V 70. a 80. letech minulého století v Miami jí smrtící směs netušené dravosti a šarmu pomohla zkušeně se pohybovat mezi obchodem a rodinou, díky čemuž se stala všeobecně známou jako „Kmotra“.

O slavných obchodnících s drogami byla natočena již spousta příběhů. V čem se liší Griselda ve srovnání s tím, co jsme už viděli?

VERGARA: O Griseldě se nikdy příliš nemluvilo. Rozhodně nebyla tak slavná jako Pablo Escobar, ale i ten se jí tehdy bál. Stála na vlastních nohou a nikdy předtím jsme neviděli drogového bosse, který by zorganizoval zásilku kokainu z Kolumbie a pak se vrátil domů, aby se postaral o své tři děti. Dokážete si představit Tonyho Montanu, jak balí dětem svačinu?

Jak byste definovala odkaz Griseldy? Čím seriál přispěje k její legendě?

VERGARA: Myslím, že seriál pomůže divákům nahlédnout na tuto ženu a její svět z větší šíře. Griselda byla mimořádná přírodní síla. Její život byl tragický, děsivý a následky jejích činů byly opravdu strašlivé. Životy jejích obětí zůstanou navždy poznamenány. Ale pochopit, jak se do tohoto světa dostala žena a jak se dokázala vyšplhat až na samý vrchol, to je asi příběh, který pro mnoho lidí bude něčím novým.

Schopnost vžít se do hlavní postavy je pro tuto roli zásadní. Co vám osobně nejvíce pomohlo zcela se ponořit do Griseldina světa?

VERGARA: Měla jsem neuvěřitelný tým kadeřníků a maskérů, kteří odvedli při ztvárnění této postavy, která působila v prostředí Miami 70. a 80. let, úžasnou práci. Trefit ten správný vzhled bylo pro mě nesmírně důležité, protože jsem za ním potřebovala zmizet. Chtěla jsem, aby nikoho ani nenapadlo, že se dívá na Glorii Pritchettovou vystupující ve své nejnovější roli. Chtěla jsem se Griseldě dostat do hlavy a skutečně pochopit její mentalitu, její pohnutky.

Spolupracujete s některými členy týmu, který původně natáčel seriál Narcos – co si myslíte, že je pro spolupráci na Griseldě předurčuje?

VERGARA: Spolupracovat s týmem Narcos dávalo jednoznačně smysl, protože dokázali najít lidskost i v takto složitém tématu. Oni tomuto světu a jeho historii skutečně rozumí a dokážou předložit pohled, na který diváci reagují a působí na ně věrohodně. Přesně toho jsem chtěla dosáhnout také u Griseldy.

Jak se vám pracovalo s Andrésem Baizem, který také pochází z Kolumbie? Jak jeho umělecká představa přispěla k úspěšnému výsledku?

VERGARA: Prostě jsem si Andiho zamilovala a věděla jsem, že svěřit mu režírování všech šesti epizod je to nejlepší rozhodnutí, jaké jsme mohli udělat. Zná tento svět a lidi, kteří v něm žijí, nejen proto, že je sám také Kolumbijec. S Luisem jsme věděli, že chceme, aby projekt působil nanejvýš autenticky. Nechtěli jsme, aby to působilo nahraně, a Andi si dal záležet na tom, aby vše bylo drsné a realistické.

Na tomto projektu jste pracovala téměř deset let. Proč byl pro vás tak důležitý? Proč jste chtěla ztvárnit Griseldu Blanco?

VERGARA: Když jsem se do tohoto projektu pustila, byla to pro mě výzva, protože Griselda Blanco je velmi složitá postava. Není to žádná kladná hrdinka a mnoho věcí, které udělala, bylo opravdu strašných. Ale byla to také velmi zajímavá osobnost. Bylo třeba prozkoumat tolik nuancí, pokud jde o to, kým skutečně byla – jako šéfka drogového kartelu a neohrožená podnikatelka v Miami sedmdesátých let a samozřejmě také jako žena, jako matka. To není úplně obvyklá kombinace. Byla ochotná udělat cokoli, aby ochránila svoji rodinu. Alespoň tak to o sobě údajně tvrdila, když vysvětlovala, co ji žene vpřed. Opravdu jsem chtěla její příběh prozkoumat. Byla totiž jednou z mála žen v historii, které to dotáhly tak daleko.

Povězte nám, jaký je příběh Griseldy Blanco.

VERGARA: Většina lidí zná Griseldu jako nelítostnou a násilnou drogovou baronku, jíž také byla. Proto jsme si dávali velký pozor, abychom ji v seriálu neglorifikovali. Chtěli jsme poodhalit příběh Griseldy více do hloubky a ukázat, jak se chudé nevzdělané ženě z Kolumbie navzdory všem okolnostem podařilo vybudovat obrovské mnohamiliardové impérium v odvětví, jemuž dominují muži. To vše navíc dokázala v cizí zemi a dosáhla toho díky taktice, kterou sama vynalezla a která byla důmyslná i krutá zároveň. Pravdou je, že i když Griselda bořila bariéry, rozhodně není hrdinkou a neměla by být obdivována. Na tomto projektu mě fascinovalo, že mi umožnil prozkoumat příběh Griseldina původu a jak se z ní stalo monstrum. Když se pak podíváte na postavu, jako je June, což je matka, která se snaží při své práci bojovat s kulturou, v níž dominují muži, začne se bez nějakého dalšího srovnávání stále více vyjevovat, proč je Griseldino sebeospravedlňování tak špatné. Griselda a June jsou různé strany téže mince, dvě různé cesty, kterými se člověk může vydat, když se musí postarat o svou rodinu.

Jaké poselství si mají diváci po zhlédnutí seriálu odnést?

VERGARA: Chci, aby si diváci uvědomili, jak snadno dokáže moc stáhnout lidi morálního bahna. Nejde jen o sex, politiku nebo genderové normy. Každý prvek, který přispívá k jedinečnosti tohoto příběhu, ve skutečnosti vypráví o někom, kdo byl tak zaslepen mocí, že potlačil všechny ostatní motivy, které kdy měl. Postavila se mnoha děs nahánějícím a mocným mužům. Ale na tom nezáleží, protože se nakonec stala jednou z nich.

Griselda má premiéru na Netflixu 25. ledna.

Zdroj: Netflix