Zemřel Tom Wilkinson, herec z Batmana a Věčného svitu neposkvrněné mysli. Jeho tvář znal každý

Zdroj: Larry Busacca/Getty Images

V sobotu zemřel ve věku 75 let britský herec Tom Wilkinson, držitel Filmové ceny Britské akademie (BAFTA), kterou mu vynesla role ve filmu Do naha! (1997). Diváci si ho mohou pamatovat také z účinkování ve snímcích Batman začíná, Mission: Impossible – Ghost Protocol nebo Valkýra.

„S velkým zármutkem rodina Toma Wilkinsona oznamuje, že 30. prosince náhle doma zemřel,“ stojí v prohlášení Wilkinsonova agenta. „Jeho manželka a rodina byli s ním. Rodina v tuto chvíli žádá o zachování soukromí.“

Čtěte také: Poslední český film roku dostal od kritiky naloženo! V přisprostlé komedii hrají Prachař a Kotek

Tom Wilkinson se dočkal dvou nominací na Oscara, za role ve filmech Michael Clayton (2008) a V ložnici (2002). V roce 2009 získal Zlatý glóbus a cenu Emmy za vedlejší roli v televizní minisérii John Adams z dílny HBO. Roli Geralda z filmu Do naha!, za kterého byl oceněn cenou BAFTA (1997), si v letošním roce zopakoval v seriálovém pokračování.

Diváci ho mohou znát z vedlejších rolí ve snímcích Batman začíná, Věčný svit neposkvrněné mysli, Mission: Impossible – Ghost Protocol nebo Valkýra. Během kariéry se objevil ve více než 130 filmových nebo televizních titulech.