V táboře pro nezvladatelné teenagery docházelo k týrání a zneužívání dětí. Dokument míří na Netflix

16letá dívka dokonce zemřela.

Zdroj: Netflix

Dokumentární film Tábor nebo očistec: Noční můra mladistvých odhalí otřesný skutečný příběh terapeutického tábora v divočině, který sliboval, že napraví nezvladatelné teenagery. Na Netflixu ho uvidíme už 27. prosince.

Na terapeutickém táboře v drsné poušti, kam jezdili nezvladatelní teenageři z celé Ameriky, panovaly brutální podmínky. Ti, kdo je měli na starost, ale byli ještě horší.

Bývalý důstojník vojenských speciálních jednotek Steve Cartisano založil v 80. letech v poušti v Utahu nadaci Challenger – a její popularita prudce vzrostla. Za 63denní program si účtoval 15 900 dolarů a sliboval, že děti „vyčerpá, dokud nebudou zase hodné.“ Cartisano byl nazýván „kmotrem terapie v divočině,“ jeho tábory jsou nyní známe ale úplně něčím jiným.

Čtěte také: Černého Hannibala v Tunisku nechtějí. Netflix čelí nařčení z falšování historie

Program se stal velmi populárním, ale brzy ho zaplavila skandální obvinění. Po smrti šestnáctileté dívky, Kristen Chaseové, která zemřela v roce 1990 na vyčerpání z horka při nucené túře, následovalo několik obvinění ze zneužívání dětí, a dokonce i ze zabití z nedbalosti.

Cartisano byl zproštěn obvinění z trestného činu, ale v roce 1992 se jeho jméno dostalo do státního registru podezřelých ze zneužívání dětí, což mu znemožnilo pracovat v jakémkoli zařízení pro léčbu dětí v Utahu.

Zdroj: Netflix