Dánské Statečné srdce sbírá nadšené recenze! Adept na film roku se chystá na plátna kin

Jeden z možných filmů roku uvidíme v lednu.

Zdroj: Nordisk Film Den.

Bastard je strhující drama o dobývání dánských vřesovišť, o neúprosné přírodě, velkých snech a ještě větších obětech, které se odehrává v polovině 18. století. Zatímco film se chystá na plátna českých kin, v zahraničí právě vyšel na Blu-ray. Jeho uvedení navíc doprovázejí nadšené recenze.

Bastarda prozatím hodnotilo 151 diváků na ČSFD a jeho průměrné skóre je senzačních 86 %. Martin Pomothy (POMO) označil snímek za „Dánské Statečné srdce aneb všechno, co si od historického dramatu s Madsem Mikkelsenem můžeme přát.“ O jednom z nejlepších filmů roku píše také uživatelka AnanAss: „Mikkelsen zase dokazuje, že v domovině se mu daří a s jeho přesně padnoucím hereckým minimalismem je ho radost sledovat.“

Čtěte také: TOP 10: The Last of Us je nejstahovanějším seriálem roku 2023

Režisérem snímku je Nikolaj Arcel, známý převážně jako scénárista výborných dánských případů Oddělení Q (Žena v kleci, Zabijáci, Vzkaz v láhvi, Složka 64). Společně s ním se na scénáři podílel uznávaný Anders Thomas Jensen, tvůrce Rytířů spravedlnosti a Adamových jablek.

The Promised Land (Bastard) se podívá na plátna českých kin 18. ledna, už nyní ale film doprovázejí nadšené recenze. Film měl premiéru letos na festivalu v Benátkách, a nedávno si odnesl tři ceny z Evropských filmových cen za nejlepšího herce, kameru a kostýmy.

O čem je Bastard

V Dánsku 18. století se kapitán Ludvig Kahlen (Mads Mikkelsen) – hrdý, ambiciózní, ale zchudlý válečný hrdina – vydává zkrotit rozlehlou, neobyvatelnou zemi. Snaží se začít pěstovat zemědělské plodiny, vybudovat jménem krále kolonii a získat pro sebe šlechtický titul.

Tato krásná, ale zapovězená oblast je shodou okolností také pod vládou nemilosrdného Frederika de Schinkela, protřelého šlechtice, který si uvědomuje, jakou hrozbu Kahlen představuje pro jeho moc.

Film uvidíme v kinech od 18. ledna.

Zdroj: Nordisk Film Den.