Hrdinové, nebo zbabělci a vrazi? Dokument o Mašínech přichází jen krátce po filmu Bratři

Kontroverzní příběh Mašínů v novém dokumentu.

Foto pouze ilustrační (film Bratři). Zdroj: CinemArt

Neuvěřitelný příběh bratří Mašínů mohou diváci ještě stále vidět v kinech ve filmu Bratři, a nově také v dokumentárním Útěku do Berlína. V něm mimo jiné promluví o činech odbojové skupiny bratří Mašínů sám Josef Mašín, nyní jednadevadesátiletý stařec žijící v USA.

Psal se rok 1953 a my dnes prostřednictvím posledních pamětníků sledujeme 30denní dramatickou cestu do Západního Berlína a následné osudové události, které se staly jejím blízkým doma.

Dějové obrysy dokumentárního filmu napsal život sám a příběh sám zůstává velice aktuálním. Odbojová skupina bratří Mašínových cloumá českým i německým veřejným míněním ještě dnes.

Byli Mašínové moderní hrdinové tím, že se postavili totalitární tyranii, anebo šlo o zbrklé mladíky, kteří svými vražednými počiny nedokázali vůbec nic?

Recenzi dokumentu přinesl Lukáš Král z Kinoboxu. „Autoři zinscenovali část dřívější cesty, na níž je provází stále vitální Josef Mašín a vzpomíná na detaily déle než měsíc trvající odyseje připomínající kovbojku z Divokého východu. Na dokumentu Útěk do Berlína jsou ale nejcennější výpovědi zúčastněných.“

Zdroj: CinemArt