Kritici potvrdili oscarové ambice wrestlingového filmu se Zacem Efronem. Ten prý podává životní výkon

Češi uvidí film až v březnu po Oscarech.

Zdroj: A24

Očekávaný wrestlingový film o rodině Von Erichových viděli první kritici v neděli v Los Angeles. Jak prozradily jejich ohlasy na síti X, studio A24 má políčeno na další divácký hit. Potvrzeny navíc byly oscarové ambice, Zac Efron hrající v životní formě a emocemi nabitá podívaná.

Kritici se shodují, že The Iron Claw stojí na výborných hereckých výkonech a životní formě Zacka Efrona. Režisér Sean Durkin obstál jako režisér i scénárista a divákům podle všeho naservíroval emotivní film, u kterého se budeme smát a plakat. Oscarové ambice byly potvrzeny.

Film vypráví skutečný příběh nerozlučných bratrů Von Erichových, kteří se na počátku 80. let minulého století zapsali do historie profesionálního wrestlingu. Ve stínu svého despotického otce a trenéra se bratři snažili dosáhnout nesmrtelnosti na největší sportovní scéně. Pět ze šesti sourozenců Von Erichových ovšem zemřelo předčasně, což vedlo k mýtu, že na rodinu byla uvalena kletba.

Sean Durkin se o skutečný příběh wrestlingové rodiny Von Erichových zajímal dlouho. Film táhne Zac Efron, zdatně mu sekundují Holt McCallany, Harris Dickinson a Jeremy Allen White. A24 má možná chlapský prosincový hit. Kritička a filmová novinářka z IndieWire zas tolik neprozradila.

Clayton Davis z Variety nešetřil chválou. The Iron Claw je podle něj Místo u moře mezi wrestlingovými filmy. Tragický příběh rodiny Von Erichových je dojemný a scénárista a režisér Sean Durkin ho natočil sebejistě. Zac Efron, Holt McCallany a Maura Tierney stoupají vzhůru. Bezvadný herecký ansámbl. Těžký, ale zásadní film.

Film má mnoho společného s Wrestlerem a Fighterem, které neskrývají tragičnost a traumatizující příběh. Herecké obsazení je fantastické, zejména Holt McCallany. Autorku z The Wrap iritovala diskriminační scéna s handicapovaným podtextem, ale celkově je to podle ní solidní oscarový film.

Bill Bria ze Slashfilm je z nového filmu Zacka Efrona naprosto unešený. The Iron Claw je film, který zhmotňuje svůj námět a název a který se na wrestlingovou rodinu Von Erichových dívá optikou toho, že čím silněji se držíte, tím snáze si necháte věci uniknout. Málokterý film dokáže vyvolat smích, lapání po dechu a pláč. Tento to dokáže. Triumf.

Sean Durkin pokračuje ve své úspěšné sérii zabývající se rozpadem snů. Je to srdceryvná, srdcervoucí a dojemná studie statečnosti, morálky a bratrství. Zac Efron, Jeremy Allen White, Harris Dickinson a Stanley Simons podávají silné, strhující výkony. Tolik k filmu napsala kritička z Variety.

Film je naprostý nářez, myslí si kritik Scott Menzel. Srdcervoucí příběh o toxické maskulinitě a duševním zdraví. Zac Efron podává transformativní výkon, jež je bezpochyby jeho nejlepší hereckou prací. Je to strhující, hluboce emotivní a silné. To byl film!

Ačkoli má The Iron Claw americkou premiéru 22. prosince, česká kina ho uvedou až 21. března 2024. Necelé dva týdny po Oscarech.

Zdroj: A24