Disney se bojí kontroverzního remaku Sněhurky. Film byl odložen o celý rok

Zdroj: Walt Disney

Nová Sněhurka budí rozpaky už od svého oznámení. Na jedné straně nejsou lidé spokojeni s výběrem latinskoamerické herečky do titulní role, známý herec Peter Dinklade pro změnu haní studio za zpátečnický příběh o sedmi trpaslících, kteří žijí v jeskyni. Disney pochopil, že se nezvládne zavděčit všem, a tak premiéru filmu odložil o celý rok.

Remake Sněhurky, kterou v novém zpracování ztvární Rachel Zegler, v kinech uvidíme s ročním odkladem. Podle serveru The Daily Mail nehraje stávka herců v tomto případě žádnou roli, studio se jednoduše obává kasovního průšvihu. Rozpočet projektu se měl již vyšplhat na 330 milionů dolarů, titul navíc doprovázejí negativní ohlasy už od svého oznámení. Radost z nové Sněhurky nemá takřka nikdo.

Kontroverze okolo projektu vyvolává nejen obsazení latinskoamerické herečky do titulní role, studio z něj dokonce chtělo vynechat samotné trpaslíky a místo nich do příběhu zakomponovat malé muže (kouzelné bytosti). Svou roli v tom mohl sehrát také slavný herec malého vzrůstu Peter Dinklage (Hra o trůny), jež studio poměrně drsně zkritizoval za zpátečnický příběh o sedmi trpaslících žijících v jeskyni. Herec si nebral servítky v jednom z dílů podcastu WTF.

Disney na slova z úst herce Petera Dinklageho zareagoval a v prohlášení skrze magazín EW uvedl, že projekt konzultuje s komunitou lidí, kteří trpí dwarfismem. Aby se vyhnulo posilování stereotypů z původního animovaného filmu, volí u těchto sedmi postav jiný přístup.

S tímto přístupem pak pochopitelně nesouhlasí mnoho dalších potenciálních diváků. Disney se možná dostal do slepé uličky a nedávno tak na internetu uvedl první oficiální fotku z filmu. Na ní je Sněhurka obklopena sedmi trpaslíky připomínající svým vzhledem původní trpaslíky ze slavného animáku z roku 1937.

The Daily Mail tvrdí, že se studio obává kasovního propadáku, který by mohl mít vliv také na budoucí remaky. Sněhurka už navíc spolkla více než 330 milionů dolarů a není vyloučeno, že během ročního odložení do ní Disney další miliony zainvestuje. Za remakem přitom stojí docela zručný režisér Marc Webb, tvůrce Amazing Spider-Mana, před kamerou se kromě Rachel Zegler v roli Sněhurky objeví také Gal Gadot jako zlá královna.

Není to přitom tak dávno, co se velká mela strhla také okolo letošní disneyovky Malá mořská víla. Remake z dílny Roba Marshalla se potýkal až s nenávistnými komentáři na adresu obsazení Afroameričanky Halle Bailey do hlavní role. Jak se ale nakonec ukázalo, herečka byla tím nejmenším problémem celého filmu.

Sněhurka měla jít do kin v březnu roku 2024, nakonec ji ale uvidíme o celý rok později. Premiéra byla odložena na 21. března 2025.