7 nejlepších filmů odehrávajících se za zdmi koncentračního tábora

Do kin navíc míří italsko-český Terezín: Láska za zdí.

Foto: Saulův syn (Film Europe), Chlapec v pruhovaném pyžamu (Miramax Films), Colette (Bioscop)

Při tvorbě filmu o holocaustu, jedné z nejstrašnějších událostí v dějinách lidstva, musí filmaři překračovat tenkou hranici. Je nutné důkladně prostudovat příslušné události a zobrazované postavy, aby se zabránilo nepřesnému pohledu na zobrazovanou tragédii. Tou nejtragičtější částí holocaustu jsou bez pochyby koncentrační tábory, které vzaly nebo zasáhly životy několika milionů lidí. V článku se podíváme na nejlepší filmová zpracování, ve kterých se koncentrační tábory objevily.

Sophiina volba (1982)

Foto: Universal Pictures

Ve filmu Sophiina volba z roku 1982, natočeném podle stejnojmenné knihy, je Stingo mladý spisovatel, který pracuje na svém vůbec prvním románu. Když se seznámí se Sophií (Meryl Streep), která přežila holocaust, a jejím narušeným milencem Nathanem, naváže s oběma zdravý vztah – ale když si uvědomí, jak znepokojivé byly Sophiiny skutečné zážitky a jak těžce nevyrovnaný je její drahý partner, jeho přátelský zájem se změní ve strach a obavy. Film byl kritikou velmi vychvalován a v letech od svého prvního uvedení se stal jakousi kultovní klasikou. Byl úspěšný na několika udíleních cen, byl nominován na pět Oscarů a jednoho, za nejlepší ženský herecký výkon, který Streep získala.

Život je krásný (1997)

Foto: Cecchi Gori Group

V italském filmu Život je krásný z roku 1997, částečně natočeném podle knihy, se zdánlivě dokonalý příběh lásky mezi nápaditým majitelem knihkupectví Guidem (hraje ho Roberto Benigni, který film také režíroval) a jeho krásnou a erudovanou ženou Dorou změní v něco mnohem děsivějšího, když je celá jejich rodina (včetně syna Giosué) poslána do koncentračního tábora, kde jsou rozděleni podle pohlaví. Guido využije svého pohotového důvtipu a promění přežití tábora ve hru pro malého Giosuého, přičemž mu slíbí odměnu, pokud chlapec úspěšně splní úkoly nutné k tomu, aby se vyhnul potížím. Nádherný příběh o lásce a oddanosti se stal po uvedení do kin obrovským hitem, stal se jedním z nejvýdělečnějších cizojazyčných filmů všech dob a získal tři Oscary.

Cesta do ráje (1997)

Foto: Fox Searchlight Pictures

Cesta do ráje je australský válečný film z roku 1997, který vypráví příběh skupiny anglických, amerických, holandských a australských žen, které jsou během druhé světové války vězněny Japonci na Sumatře. Film režíroval Bruce Beresford a v hlavních rolích se objevují Glenn Close jako Adrienne Pargiter nebo Frances McDormand jako drzá doktorka Verstake. Skupina žen z různých zemí a společenských vrstev je vězněna v japonském zajateckém táboře, kde jedna z nich, Adrienne, která je absolventkou Královské hudební akademie, zorganizuje navzdory odporu dozorců pěveckou skupinu.

Ďáblova dílna (2007)

Foto: Sony Pictures Classics

Ďáblova dílna je skutečný příběh největší padělatelské operace v dějinách, kterou v roce 1936 zorganizovali nacisté. Salomon „Sally“ Sorowitsch je králem padělatelů. V Berlíně v době nacismu žije rozpustilým životem plným karet, alkoholu a žen. Náhle ho štěstí opustí, když ho zatkne komisař Friedrich Herzog. Salomon je okamžitě uvržen do koncentračního tábora Mauthausen, kde prokáže výjimečné schopnosti, a brzy je převezen do vylepšeného tábora Sachsenhausen. Po příjezdu se opět setkává tváří v tvář s Herzogem, který je zde na tajné misi. Salomon je vybrán pro své jedinečné schopnosti a spolu se skupinou profesionálů je nucen v rámci programu Operace Bernhard vyrábět falešné devizy. Tým, jehož součástí je i zadržený Adolf Burger, dostane za svou pomoc luxusní baráky. Zatímco se však Salomon pokouší oslabit ekonomiku spojeneckých protivníků Německa, Adolf odmítá využívat své schopnosti k nacistickému zisku a rád by udělal něco, co by zastavilo operaci zastavilo. Tváří v tvář morálnímu dilematu se Salomon musí rozhodnout, zda je jeho jednání, které by mohlo prodloužit válku a ohrozit životy spoluvězňů, nakonec správné.

Chlapec v pruhovaném pyžamu (2008)

Foto: Miramax Films

Bruno, osmiletý chlapec z Berlína, je se svou matkou, starší sestrou a otcem velitelem SS přestěhován na evropský venkov, kde jeho otec řídí koncentrační tábor pro Židy. Bruno se jednoho dne vydává na průzkum a spřátelí se s dítětem svého věku jménem Šmuel. Šmuel je Žid. Z chlapců se stávají dobří přátelé až do doby, kdy se má Bruno přestěhovat na nové místo.

Colette (2013)

Foto: Bioscop

Arnošt Lustig byl jedním z nejznámějších světových literárních autorů naší doby. Lustigův román Colette, dívka z Antverp, podle něhož byl natočen film Colette, vychází z autorovy osobní zkušenosti z nacistického koncentračního tábora a z jeho vlastních vzpomínek na několik pokusů o útěk z osvětimského pekla. Příběh Lustiga, nominovaného na Pulitzerovu cenu, vypráví o síle lásky v extrémních životních podmínkách. Je to příběh mladých milenců a jejich energického odhodlání uniknout z beznadějných životních podmínek a odvahy čelit smrti.

Saulův syn (2015)

Foto: Mozinet

V maďarském historickém dramatu Saulův syn je Saul Ausländer (Geza Rohrig) osvětimským vězněm, který je nucen pomáhat při likvidaci těl vyzvednutých z plynových komor. Když se stane svědkem brutálního udušení chlapce, o němž se zjistí, že zplynování přežil, Saul se domnívá, že jde o jeho vlastního syna, a touží po řádném židovském pohřbu mladé oběti – nemůže však najít rabína, který by potřebný rituál provedl. Tento srdcervoucí film přístupnou formou ukazuje hrůzy a beznaděj koncentračních táborů a od kritiků se dočkal neuvěřitelně pozitivních ohlasů – kritici deníku The Guardian jej zvolili dvanáctým nejlepším filmem 21. století a získal několik ocenění, včetně Oscara za nejlepší cizojazyčný film.

Od 2. listopadu můžete v českých kinech vidět nový italsko-český film Terezín: Láska za zdí.