Jeho zločiny inspirovaly Texaský masakr nebo Psycho. Diváci mohou poprvé slyšet jeho hlas v nové minisérii

Zločiny Eda Geina inspirují filmaře dodnes.

Zdroj: MGM

Ed Gein se řadí mezi nejbrutálnější sériové vrahy všech dob, přestože mu byly prokázány jen dvě vraždy. V roce 1957 byly na jeho farmě smrti nalezeny lidské pozůstatky, deset ženských hlav a opravdu mnoho zvrácených vynálezů z lidské kůže. Jeho příběh se stal inspirací pro celou řadu hororů, na což se zaměřila i čerstvě uvedená dokumentární minisérie Psycho: The Lost Tapes of Ed Gein.

Minisérie se zabývá nejen Geinovou výchovou a jeho pokřiveným vztahem s matkou (odtud souvislost s Normanem Batesem v Psychu), zaměří se také na Geinovo vykrádání hrobů, a vraždy, které vedly k jeho zatčení. Ed Gein je všeobecně považován za kanibala a nekrofila, nikdy ovšem tyto praktiky nepřiznal. Policii tyto domněnky vyvracel se slovy „vůbec mi nevoněly“.

Případu Eda Geina si všiml i spisovatel Robert Bloch, který osobnost sériového vraha zakomponoval do svého románu Psycho, do postavy Normana Batese. Nechvalně známý majitel motelu se v něm převléká za svou zemřelou matku a trpí schizofrenií. Román zpracoval v roce 1960 režisér Alfred Hitchcock v kultovním hororu Psycho.

Šokující příběh Eda Geina neunikl pozornosti ani režisérovi Hooperovi, který v roce 1974 natočil horor Texaský masakr motorovou pilou. Ten vyprávěl o skupince studentů, kteří uvnitř opuštěné farmy nalezly znetvořené mrtvoly a šílence s motorovou pilou. Tento příběh se dočkal celé řady dalších zpracování.

„Většinu diváků možná překvapí, že Ed Gein inspiroval hororovou revoluci,“ řekl James Buddy Day, režisér a producent dokumentárního seriálu. „Všechny současné horory a hororové žánry, které dnes vidíme, byly ve skutečnosti nevědomky inspirovány jím. Všechny se do značné míry vracejí k Psychu. Jeho příběh je neuvěřitelný a to, co udělal, je šokující.“

Psycho: The Lost Tapes of Ed Gein, které mělo premiéru 17. září na MGM+, je unikátní v tom, že diváci vůbec poprvé mají možnost slyšet skutečný hlas Eda Geina skrze dosud nezveřejněné nahrávky.

Zdroj: MGM