7 nedoceněných filmů Martina Scorseseho

Ne všechny Scorseseho filmy se dočkaly popularity jako Vlk z Wall Street.

Foto: Irčan (Netflix), Prokletý ostrov (Paramount Pictures), Počítání mrtvých (Paramount Pictures)

Po měsících odkládání premiéry se ambiciózní historická detektivka Martina Scorseseho Zabijáci rozkvetlého měsíce konečně dostala do kin. Epos natočený podle stejnojmenného románu se odehrává v Americe 20. let minulého století a zaměřuje se na tragické následky nálezu ropy indiánským kmenem Osage v oklahomském okrese. Kromě toho, že ve filmu hrají stálí Scorseseho spolupracovníci Leonardo DiCaprio a Robert De Niro, se v hlavní roli objeví také Lily Gladstone.

Ať už je to kvůli uznávané předloze nebo dobře obsazenému hereckému ansámblu, film vzbuzuje mezi filmovými fanoušky velké nadšení. Netřeba dodávat, že o filmu se již nyní mluví jako o miláčkovi kritiků a odborníci na ceny předpovídají, že by mohl být jedním z hlavních uchazečů o Oscara v roce 2024. Než se však odhodláte zajít do kina na nový Scorseseho snímek, můžete se podívat i na další zásadní díla Martina Scorseseho, jež jsou neprávem přehlížená.

7. Mlčení (2016)

Foto: Paramount Pictures

Křesťanství je častým a opakujícím se motivem filmografie Martina Scorseseho, přičemž jedním z největších příkladů je právě snímek Mlčení. Namísto glorifikace činnosti katolických misionářů je polidšťuje, když v příběhu zkoumá zmizení jednoho takového misionáře, který se ztratí během obzvláště bouřlivého období v Japonsku. Když se jeho učedníci (dokonale ztvárnění Andrewem Garfieldem a Adamem Driverem) vydají na záchrannou cestu, překvapivá nová odhalení je donutí zpochybnit vlastní víru.

6. Věk nevinnosti (1993)

Foto: Columbia Pictures

Historické romantické drama Věk nevinnosti, v němž Daniel Day-Lewis, Michelle Pfeiffer a Winona Ryder předvádějí jedny ze svých nejlepších hereckých výkonů, se odehrává v americkém Pozlaceném věku. Příběh se točí kolem právníka z vyšší třídy, který se zamiluje do čerstvě rozvedené ženy, zatímco je ve skutečnosti zasnoubený s její sestřenicí. Milostný trojúhelník je zkoumán v kontextu newyorské vyšší společnosti 19. století a ukazuje lásku Martina Scorseseho k dobovému prostředí. Věk nevinnosti se pyšní stylovými dobově přesnými kostýmy a vizuálně úchvatnou výpravou.

5. Kundun (1997)

Foto: Walt Disney Studios Motion Pictures

Kundun se bohužel řadí mezi filmy Martina Scorseseho, které propadly v pokladnách kin. Tento film si však žádá stejnou pozornost jako jiné Scorseseho životopisné filmy, jako jsou Zuřící býk nebo Vlk z Wall Street. V době, kdy jsou vyprávění o Tibetu omezená a zlověstná, se Scorsese ujal vykreslení dojemného obrazu dětství současného dalajlamy. Bylo to ošemetné téma, kterého Scorsese dotkl, a přesto mnoho tibetských buddhistických diváků z celého světa nepřestává Kundun chválit za zobrazení jejich duchovního vůdce. Zabijáci rozkvetlého měsíce jsou dalším pozitivním krokem ve Scorseseho uvědomělých pokusech osvětlit různorodé kapitoly dějin.

4. Špinavé ulice (1973)

Foto: Warner Bros.

První spolupráce Martina Scorseseho s Robertem De Nirem ukazuje, jak daleko se dostali při zkoumání vyprávění o mužství, násilí a nespravedlnosti. Zatímco De Niro hraje ve filmu Zabijáci rozkvetlého měsíce antagonistického kapitalistu, jeho vedlejší výkon je stejně chválený jako jeho herecké kolegyně. Špinavé ulice byl také prvním zábleskem Scorseseho citu pro kriminální žánr jako celek, když zkoumá zkoušky a strasti malého gangstera, který se potýká se svými přátelskými vztahy, milostným životem a touhou stoupat po žebříčku v mafii.

3. Počítání mrtvých (1999)

Foto: Paramount Pictures

Vedle násilí a náboženství se ve filmografii Martina Scorseseho opakovaně objevuje téma smrti, přičemž Zabijáci rozkvetlého měsíce se dotýkají i série vražd kmene Osage. Pro ty, kteří se hlouběji ponoří do Scorseseho experimentů se smrtí a její základní filozofií, je tu snímek Počítání mrtvých, který se dotýká zdravotníka (ztvárněného Nicolasem Cagem), jehož pronásledují ti, jejichž životy nedokázal zachránit. Filozofie, na níž je smrt založena, a následný pocit viny pozůstalých z ní dělají lehce únavnou, ale nakonec obohacující podívanou. A vzhledem k tomu, jak nedoceněné je Počítání mrtvých ve srovnání s jinými Scorseseho filmy, stojí za to se na něj podívat.

2. Irčan (2019)

Foto: Netflix

Martin Scorsese se znovu setkal s Robertem De Nirem a Joem Pescim a zároveň spolupracoval s veteránem gangsterského žánru Al Pacinem. Irčan je jakýmsi dopisem na rozloučenou žánru, který ho proslavil, a je ambiciózní výpravou za organizovaným zločinem v 50. letech. Originální snímek Netflixu, který trvá tři a půl hodiny, polarizoval některé diváky, ale kritici většinou žasli nad tím, jak moc Scorsese stále ovládá své řemeslo.

1. Gangy New Yorku (2002)

Foto: Miramax

Film Zabijáci rozkvetlého měsíce je dalším filmem Martina Scorseseho a Leonarda DiCapria, jejich vzájemná spolupráce ale začala už Gangy New Yorku z roku 2002. V tomto snímku, v němž se spojily Scorseseho oblíbené žánry historické fikce a gangsterského dramatu, se DiCaprio postavil proti Danielu Day-Lewisovi v shakespearovské sáze o pomstě. Gangy New Yorku jsou však kromě násilí také silným příběhem o irské imigraci v 19. století. Je to další Scorseseho uznávaný milník, který dokazuje, co z něj dělá ideálního filmaře pro adaptaci historického románu.