Stvořitel je mistrovské dílo a nejlepší sci-fi posledních let. První ohlasy nešetří chválou

Nejlepší možná pozvánka do kina.

Stvořitel přichází do kin.
Zdroj: 20th Century Studios

První ohlasy na sci-fi Stvořitel zas tak moc překvapivé nejsou, ve skutečnosti jsme v nadšené reakce doufali. Jeden z největších filmů ve zbytku roku viděli první diváci, jež se shodují, že největší zážitek dostaneme na tom největším možném plátně. Film prý posouvá hranice žánru sci-fi, je velkolepý, emotivní a moc dobře se na něj dívá.

  • První diváci vyzdvihují převážně vizuální stránku, emotivní dopad a představitele dvou hlavních rolí.
  • Gareth Edwards, režisér Godzilly (2014) a Star Wars: Rogue One zřejmě natočil dosud svůj nejlepší film.
  • Stvořitel se natáčel v minulém roce v Thajsku.

První ohlasy zaplavují Twitter

Ačkoli se film Stvořitel inspiruje u jiných, jedná se o jeden z nejlepších originálních sci-fi eposů posledních let. Nesmírně zábavný, strhující a hluboký na všech úrovních. Gareth Edwards buduje strhující svět a naplňuje ho přesvědčivými postavami. Filmová kritička Courtney Howard je zřejmě spokojená.

Stvořitel je mistrovské originální sci-fi. Gareth Edwards je jedním z největších filmařů. Chytrá, rafinovaná, lucasovská interpelace o lidských přesvědčeních/předsudcích a naší nejistotě tváří v tvář něčemu většímu. Velkolepá podívaná a srdcová záležitost nejvyššího řádu. Pravá filmařina, napsal Griffin Schiller z The Playlistu.

Vizuálně fenomenální. Kameramana Orena Soffera se vyplatí sledovat i do budoucna. Tenhle film je jeden ohromující záběr za druhým. Perri Nemiroff je editorkou Collideru už od roku 2012.

Germain Lussier píše pro Gizmodo: Stvořitel je odvážná, zábavná sci-fi. Má poutavý příběh, nádherný vizuál, závažná témata a epickou akci. Můj hlavní problém je, že mě nedokázal rozplakat. Snažil se o to. VELMI usilovně. Jen to ale jen drobný nedostatek jinak téměř dokonalého balení.

Stvořitel je mistrovské dílo a jeden z nejlepších filmů roku. Boduje na mnoha úrovních, umělá inteligence je velmi žhavé téma. Gareth Edwards odvádí mistrovskou práci a udržuje diváky v napětí na každém kroku. Madeleine Yuna Voyles musí být mezi kandidáty na Oscara.

Jsem ohromen tím, co Gareth Edwards dokázal. Natočil originální sci-fi film v době, kdy natočit originální film v takovém měřítku je téměř nemožné, film boduje na mnoha úrovních. Rozhodně na něj zajděte do kina, napsal Steven Weintraub z Collideru.

Stvořitel je ambiciózní sci-fi odysea, jejímž jádrem je hluboký pohled na lidskost, přijetí a svobodu. John David Washington podává nejlepší výkon své kariéry a Madeleine Yuna Voyles dokazuje, že je mladou herečkou, kterou je třeba sledovat. Třetí dějství překvapilo novinářku z RottenTomatoes.

Stvořitel ztělesňuje ducha 80. let a převádí ho do podoby hraného filmu. Akira potkává Spielbergovu A.I. Zatímco příběh jde do hloubky, úchvatné vizuály a úžasná atmosféra mě nutí toužit po dalších příbězích z tohoto vizionářského světa.

Nadšený je také Simon Thompson z Variety a Forbesu. Stvořitel je dechberoucí svým rozsahem a vizí. Velmi emotivní, mnohem víc, než jsem očekával. Je ambiciózní a většinou se trefuje do cílů, na které střílí. John David Washington podává strhující výkon, který je směsicí síly a empatie. Měli byste ho vidět na velkém plátně.

Gareth Edwards ukazuje, že je lepší než kdy dřív. Stvořitel je dechberoucí, pozoruhodný filmový zážitek. Dojemný příběh s neuvěřitelnou vizuální stránkou a skvělým hereckým obsazením. Rozhodně jedno z nejlepších překvapení letošního roku.

O dojmy se podělil POC Culture. Stvořitel je brutální, intenzivní a ambiciózní válečný sci-fi epos s velkým důrazem na válku. Jeho vizuální stránka je naprosto úžasná, klasicky ve stylu Garetha Edwardse. John David Washington a Madeleine Yuna Voyles jsou skvělí. Jedinečné pojetí vlka samotáře a mláděte.

Příběh Stvořitele

Uprostřed války mezi lidskou rasou a silami umělé inteligence je Joshua (John David Washington), zocelený bývalý agent speciálních jednotek truchlící nad zmizením své ženy, naverbován, aby vypátral a zabil Stvořitele, nepolapitelného architekta vyspělé umělé inteligence, který vyvinul záhadnou zbraň s mocí ukončit válku – a zničit lidstvo samotné. Joshua a jeho tým elitních agentů se vydávají přes nepřátelské linie do temného srdce území okupovaného umělou inteligencí, jen aby zjistili, že zbraň, která má zničit svět, má podobu malého dítěte. Film se odehrává ve světě zničeném nukleárním kataklyzmatem.

Geniální finální trailer

Ve finálním traileru vidíme Joshuu (John David Washington), jak truchlí po své ženě a za každou cenu chce dostát svému slibu. Na pozadí zkázy a dramatu sílí rozvíjející se pouto mezi ním a umělou inteligencí s podobou dítěte, jejíž naivní otázky a poznámky nutí Joshuu přehodnotit své místo ve světě. Ukázka také hraje na emocionální struny, které budou ve filmu výrazné, zatímco ohromující nadpozemská krajina poskytuje mrazivou kulisu.

Stvořitel má premiéru 28. záři.

Foto: 20th century fox